Malinarima obećali veću otkupnu cijenu pa ih izigrali

Proizvođači malina u Kiseljaku, kao i u ostatku BiH, nisu zadovoljni ponuđenom otkupnom cijenom maline. Kako kažu, kada saberu ulaganja, cijena od 2 marke vodi ih u propast, a malinarstvo u gašenje.

Otkazan sastanak

Tako su, nezadovoljni ponuđenom cijenom, krajem prošle sedmice zakazali mirno protestno okupljanje ispred hladnjače kompanije ”Orange” d.o.o. u mjestu Brestovsko, općina Kiseljak. Protestno okupljanje je organiziralo Udruženje poljoprivrednika (UP) „Zelena panorama“, a na protestima se pojavilo skoro 300 nezadovoljnih uzgajivača maline. – Imali smo sastanak s uposlenicima kompanije ”Orange plus”, prvim saradnicima direktora Hilmije Burdžovića, koji su nam rekli da je direktor odsutan i da će nas primiti sljedeći dan u 10 sati. Kada je sutra došao pregovarački tim, on nas je totalno izignorirao i poručeno nam je da cijena ostaje 2 KM – rekao nam je jedan od malinara Senad Bejtić.

Problem predstavlja ugovor koji su potpisali, a u kojem se navodi da će ugovorne strane zajedno dogovoriti cijenu otkupa, a koja neće biti niža od konačne cijene u okruženju.

Iz UP „Zelena panorama“ poručuju da će prava tražiti putem sudova, uz pomoć svojih advokat, te zahvaljuju svim članovima na mirnom okupljanju koje je prošlo bez incidenata.

Upletena politika

– Najgore je što je, vjerovatno, vrh politike upleten u ovo i što nas vlast ne štiti. Poraznije su činjenice da je više od 60 posto malinara boračka populacija koja je u malinama vidjela način da sebi osigura primanja kad im vlast nije to osigurala i onda dođemo u ovu situaciju gdje niko ne stoji iza nas.

Prema nekim informacijama s terena, 10 do 15 posto malinjaka će biti uništeno na području SBK jer se ljudima ne isplati raditi i siti su neizvjesnosti oko formiranja cijene i nipodaštavanja našeg truda – kazao je Bejtić.

Hitno smo kontaktirali i direktora kompanije ”Orange plus” Hilmiju Burdžovića, ali nam nije odgovarao na telefonske pozive..
(avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Travnik: Poznajete li ovu dvojicu muškaraca?

NAJVIŠE DŽIHADISTA IZ BiH: Objavljena karta s brojem ISIL-ovaca iz svjetskih država