SPONZORIRANA OBJAVA
Subota, 24 listopada, 2020
SPONZORIRANA OBJAVA

Lokalni izbori: 3.263.906 birača u nedjelju bira između 30.445 kandidata

Pročitajte i ovo

U nedjelju počinje zimsko računanje vremena

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju, 25. listopada 2020. godine. Tada ćemo, u noći sa subote na nedjelju, kazaljke...

SIPA uhitila Almira Čehajića Batka

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su, po nalogu Županijskog suda u Sarajevu i nadzorom...

Uspješna humanitarna akcija Frame Vitez za pomoć šestogodišnjoj Gabrijeli

Viteška Frama protekle je nedjelje održala humanitarnu akciju za djevojčicu Gabrijelu iz Čitluk, kojoj je dijagnosticirana cerebralna paraliza, nerazvijen...

Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na lokalnim izborima 2016. godine bira se i 3.136 vijećnika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani u nedjelju, 2. listopada 2016. godine, a biračka mjesta će biti otvorena od 7.00 do 19.00 sati.

Lokalni izbori se provode za: 74 općinska vijeća u Federaciji BiH, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, 131 načelnika općine u BiH, četiri gradska vijeća u Federaciji BiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje), 10 gradonačelnika gradova u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na lokalnim izborima 2016. godine bira se i 3.136 vijećnika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH je priopćeno da na izborima sudjeluje 451 politički subjekt od čega: 102 političke stranke; 103 koalicije; 171 neovisni kandidat; 17 listi neovisnih kandidata; 52 neovisna kandidata uime 52 grupe građana i šest neovisnih kandidata uime šest udruženja građana.

Ovjereno je 30.445 kandidata od čega 418 kandidata za načelnike/gradonačelnike, 29.884 kandidata za općinska vijeća, odnosno skupštine općina ili gradska vijeća, odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH te 143 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

SIP BiH je 25. kolovoza ove godine donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Središnjeg biračkog popisa za lokalne izbore 2016. godine u BiH. U Središnji birački popis upisano je 3.263.906 birača. Broj redovitih birača za lokalne izbore 2016. godine, sa stanjem na dan 18. kolovoza 2016. godine u 24.00 sati, je 3.177.557.

Broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasuju u odsutnosti je 8.946; broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasuju osobno je 12.005; broj birača koji glasuju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 287 i broj birača koji glasuju putem pošte je 65.111.

Iz SIP-a BiH navode da je u BiH formirano 5.469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova. Redovitiih biračkih mjesta je 5.205, mjesta za glasovanje u odsutnosti 130 i osobno 134.

Iz SIP-a BiH podsjećaju da će po jedno biračko mjesto 2. listopada 2016. godine biti otvoreno u Veleposlanstvu BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu i Veleposlanstvu BiH u Beogradu.

– Uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacijskih dokumenata (osobna iskaznica, vozačka dozvola, putovnica) na biračkom mjestu birač će dobiti kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada po zakonu. Tajnost glasovanja je osigurana na biračkom mjestu – ističu iz SIP-a BiH.

Lokaciju svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti ako posjete web stranicu CIKBiH www.izbori.ba i otvore link „Jeste li registrirani“, zatim da u prazna polja upišu tražene podatke (ime, prezime i JMB).

Drugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12, poruka treba da sadrži samo JMB, a slanje poruke iznosi 0,10KM+PDV.

Treći način provjere lokacije biračkog mjesta je da birač kontaktira općinski Centar za birački popis ili pozove info linije SIP BiH 033/251-331 ili 033/251-332, priopćeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Podcast UZOR

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

POSLAN PRIJEDLOG: Traži se proglašavanje stanja nesreće na području Federacije BiH

Federalno ministarstvo zdravstva jučer je u popodnevnim satima uputilo prijedlog za proglašenjem elementarne nesreće u Federaciji, zbog povećanog broja...

Stipo Galić: Ugovor sa HRT-om znači da će informacije o bh. Hrvatima ići izvan granica BiH

RTV Herceg Bosna godinama je bio mediji na rubu gašenja. Milijunski dugovi su ih gurali u ponor, od cijelog naziva RTV u funkciji je...

Kardinal Puljić pozvao na iskreni dijalog i dogovor političara u BiH

U intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” kardinal Puljić je ocijenio kako je najveći problem to što u BiH nema iskrenog dijaloga među onima koji...

Svi pacijenti iz Nove Bile bit će zbrinuti u Bolnici Travnik (VIDEO)

Nakon što je jučer iz Hrvatske bolnice ”Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj javnost obaviještena o velikom broju zaraženih uposlenika, posebno na odjelu...

KSB spreman za online nastavu: Ministar školama dao na procjenu ostaju li djeca u školskim klupama

Škole u KSB su, nakon velikog porasta broja oboljelih, preporuke Federalnog kriznog stožera da se prijeđe na online nastavu, što su neki kantoni već...

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo