Petak, 2 prosinca, 2022

LJEPOTA OD KOJE ZASTAJE DAH: Martin Brod skriva dragulj, uskoro na UNESCO listi

Pročitajte i ovo

Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti prvo prirodno dobro upisano u Uneskov registar prirodne baštine. Milančev buk je najveći vodopad na rijeci Uni koji se nalazi u mjestu Martin Brod. To je pravi biser prirodne ljepote koji treba sačuvati, jer je jedinstven u ovom dijelu svijeta.

Milančev buk je visok 54 metra i preko njega se preljeva 64 kubna metra vode u sekundi.Od njega se vidi još mnoštvo slapova i kaskada koje ovaj kraj čine jednim od najljepših na Uni. To je vodopad koji bi trebalo da bude prvo prirodno dobro u Bosni i Hercegovini za Unesko, odnosno registar prirodnih baština te zemlje. Radi se o jednom od najlepših i naprivlačnijih dijelova reke Une.

“Jedinstven prirodni fenomen koji se manifestuje u seriji kaskada i slapova u dužini od 800 do 1.000 metara. Nije to ni neki veliki prostor, ali je pravi dragulj, vrlo jedinstven. To mjesto je narušeno i prijeti mu opasnost da, ukoliko ne budemo donijeli ovakve mjere, nestane u skorijoj budućnosti”.

Upravo zbog toga, Milančev buk bi već sljedeće godine trebao biti upisan u registar prirodne baštine kao prvo prirodno dobro u cilju dodatnog brendiranja. Osim toga, na taj način bi ovo prirodno dobro dobilo i veću zaštitu. Ova inicijativa je pokrenuta od strane Nacionalnog parka još prije pet godina.

Ovo područje u Martin Brodu obuhvata mnogobrojne slapove od kojih se izdvajaju Jalak, Srednji i Donji kao i Milančev buk. Milančev buk je najveći i najljepši u okolini. Turizam je sigurno najveći generator razvoja ovog dijela zemlje, a ona ima i šta da punudi turistima, koji sve češće umjesto jednog noćenja odaberu produženi vikend.

Ovo područje se nalazi samu granicu s Hrvatskom, po svojoj ljepoti je jedinstveno ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u ovom delu Evrope i godinama privlači brojne posjetioce.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Osoba E.Đ. iz Viteza prijetila premijeru SŽ, pretresom mu pronašli automatsku pušku!

Jučer, 30. studenog 2022. godina obaviještena je Uprava policije MUP-a Županije Sarajevo da je Vlada Županije Sarajevo zaprimila pismenu...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo