Litra dizela u BiH prije godinu dana bila 2,05, danas gotovo dvostruko više – 3,76 KM

Prije točno godinu, prema podacima VTK BiH, cijena benzina bila je 2,14 KM, a dizela 2,05 KM po litri, a već idućih dana, sudeći prema najavama, bh. građani mogli bi za istu količinu goriva izdvajati dvostruko više novca, piše Večernji list BiH.

Kako je prikazala aplikacija Federalnog ministarstva trgovine, litra dizela u Sarajevu jučer je stajala od 3,41 do 3,76 KM po litri, a benzina od 3,31 do 3,56 KM po litri. Najniža cijena u Mostaru bila je 3,41 KM za litru dizela dok je najviša 3,71 KM po litri.

Cijena benzina jučer je bila od 3,26 do 3,56 KM. U Tuzli je od 3,41 do 3,76 KM po litri, a benzina od 3,23 do 3,56 KM. Kakva je trenutačna situacija kada je riječ o opskrbljivanju, za portal Capital komentirao je direktor Krajinapetrola Milovan Bajić. – Opskrbljivanje naftnim prerađevinama nije ugroženo do kraja godine, ali cijene moraju rasti kako bi se održala nabava robe i pronašla ekonomska isplativost – komentirao je. – Radimo zaista sa zanemarivom maržom i vjerujem da će cijene rasti. Zašto bi na jednoj crpki gorivo bilo 3,70 KM, a na drugoj 3,49 KM? Nemoguće je to održati – kazao je. Komentirao je i situaciju u Sloveniji, odnosno nedostatak goriva na crpkama.

– Ne mogu sto posto reći, ali mislim da je u Sloveniji najveći problem transport nafte i naftnih prerađevina, kao što je to ranije bio slučaj u Engleskoj. Država je tamo reagirala i znatno ograničila cijene goriva, pa kako nisu imali nikakve zarade, nije im se isplatilo, pa su obustavili prodaju – komentirao je Bajić. Smatra da se ne radi o dugoročnoj nestašici, nego o povećanoj potražnji i lošoj zaradi. Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić komentirao je porast cijena goriva u BiH predloživši tako dva načina da se one značajno smanje, a da pritom ne bude oštećen državni proračun. Na svom Twitter profilu Hadžić je u nekoliko koraka nabrojao na koji način cijene goriva mogu biti manje te što vlast može poduzeti kako bi olakšala građanima.

Prva mjera koju zagovara jest da vlast treba žurno i bez odlaganja suspendirati trošarine na gorivo. – Ovo je žurna mjera, da nikakvi izgovori donositelja odluka nisu mogući. Na ovaj način smanjuje se cijena litre goriva između 0,30 do 0,40 KM ovisno o vrsti goriva – naveo je Hadžić. Predložio je i drugu mjeru. – Druga mjera uključuje obračun PDV-a, ne na trenutačnu vrijednost litre goriva, nego na iznos maloprodajne cijene od 2,01 KM koja je bila prije godinu dana. Pri cijeni od 2,01 KM, država uzima sebi po litri goriva 0,29 KM PDV-a, dok pri cijeni od 3,31 KM uzima 0,48 KM. Dakle, samo zbog više cijene goriva, država odlično zarađuje na PDV-u – 0,19 KM po litri benzina – objasnio je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Hrvatska u roku od pola godine i u euro zoni i ‘schengenu’

Pucano na zrakoplov u Sarajevu koji je letio iz Zagreba?