Lider SDP-a BiH o koaliciji sa SDA: “Nikad ne treba reći nikad”

Lider bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu SDP BiH Nermin Nikšić kazao je za N1 da bi “teško” moglo doći do koalicije njegove stranke i SDA, ali da “nikad ne treba reći nikad”. Također, kazao je da ne izjednačava SDA s HDZ-om ili SNSD-om, ali da može birati ne bi izabrao nijednu od ove tri nacionalne stranke.

Jeste li zadovoljni rezultatima stranke?

Osobno sam očekivao nešto bolji rezultat, moram biti iskren. Kada pogledamo broj mandata moram biti zadovoljan. Zajednički kandidat ujedinjene opozicije Denis Bećirović izabran je za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i to prvi put da nije iz nacionalne stranke. Isto tako imamo člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda koji nije iz nacionale stranke. Dakle, dva člana Predsjedništva. Vratili smo se na 5 mandata na državnom parlamentu, očekujemo 16. mandat u Federalnom parlamentu i to je respektabilan rezultat. To nam s izborom člana Predsjedništva BiH otvara prostor za formiranje vlasti na državnom i federalnom nivou.

Vi ste osobno dobili 5.482 glasa, što vama to govori? Jeste li zadovoljni?

To je neki standardan rezultat, to je izborna jedinica koja je specifična. Nije mi padalo na pamet da mijenjam izbornu jedinicu kako bi plasirao sebe. Meni je mnogo važniji rezultat SDP-a nego moj vlastiti. Ja i ne pratim koliko sam dobio glasova.

Možete li se negdje poistovjetiti s Izetbegovićem čija stranka mnogo bolje stoji nego on? Takvu paralelu je povukla Vildana Selimbegović u našoj emisiji?

Moj cilj je bio da bude što bolji rezultat SDP-a i Bećirovića. Nisam vodio uopće svoju kampanju. Zar ne mislite da sam mogao osigurati sredstva za svoju kampanju, da marketing agencije dijele moje letke. Uvijek biram rezultata SDP-a ispred svoga. Nisam imao ni namjeru da idem na kompenzacijsku listu, to su inzistirali moju suradnici.

Ne idete ni preko kompenzacije?

To mi je najmanje važno. Mnogo mi je važnije da imamo drugi direktni mandat iz Tuzle.

Vi na proljeće svakako idete s čela predsjednika SDP-a, po sadašnjem statutu. Razgovarate li o promjeni statuta kojom bi vam se omogućilo da ostanete još na čelu SDP-a?

Između dva kongresa SDP-a bit će izbori za predsjednika stranke. Meni istječe mandat. Moja odluka je da ne dolazi u obzir da se promijeni statut da bi ostao predsjednik.

Što je vaša ambicija?

Dio izvršne vlasti, ali nije ni red da sada o tome pričamo. Bit će prostora u Vijeću ministara ili u Federalnoj vladi.

Tražili su prebrojavanje glasova na svim nivoima, ali je SIP donio odluku, za sada, da se ponovo broji samo za predsjednika RS?

Na sastanku političkih stranaka koje su podržale Bećirovića imali smo priliku čuti o brojnim zloupotrebama koje su bile na biračkim mjestima. Da bi nešto tvrdili morate imati dokaze i da bi riješili sve dileme tražimo da se ponovi brojanja na svim tim mjestima. Postoji u pravilim i zakonu mogućnost da pogleda te nevažeće listiće kojih je bilo pola milijuna. Vidjet ćemo što će u konačnici riješiti SIP, ali moram reći da sam zadovoljan što se donijela odluka da se ponovi brojanje za predsjednika RS.

Hoćete li u kolaliciju sa SDA?

Teško. Nikad ne treba reći nikad. U ovom trenutku je jedini neizbježan partner u Federaciji HDZ. Na državnom nivou mogla bi se formirati vlast bez HDZ-a.

Da li bi ste u toj varijanti radili vlast na državnom nivou sa SDA?

To bi bila prevelika avantura jer bi uvelo Federaciju u preveliku krizu. Radije bih prepustio SDA i HDZ-u kao starim partnerima da formiraju vlast.

SDA kaže da vama otvara vrata?

I prošli put su nam otvarali vrata pa su dali vlast HDZ-u i SNSD-u.

Da možete na državnom nivou birati između ove tri nacionalne stranke – koga biste izabrali?

Ni jednog trenutka ne pokušavamo izjednačiti ove političke stranke, nemaju identičan odnos prema državi i njenim institucijama, da izbjegnem zamku da nam smeta SDA, a ne smeta HDZ ili SNSD. Ali kada govorim o korupciji, kriminalu i aferama onda tu nema baš prevelike razlike. Vrlo je važno isključiti barem jedne, dvoje ili sve troje. Sad je pitanje za što ćemo se opredijeliti. Spremni smo preuzeti svoj dio odgovornosti. Najradije ne bih ni s jednima.

Činjenica je da ako isključimo HDZ stvorili bi ogromne probleme u Federaciji. Slično bi moglo biti i sa SDA.

Pakt s DF-om?

Razgovarao sam s Komšićem. Opredijelili smo se da sačekamo konačne rezultate izbora. On je nezadovoljan nekim stvarima. Ostavio je prostora, barem na kantonalnom nivou, da se ta suradnja razvija. Nismo mi na suprotnim stranama. DF je prošli put odlučio da ide sa SDA. Možda se drugačije odluče ovaj put.

Rekli ste da ćete tražiti da vam OHR pojasni izmjene Izbornog zakona?

Nismo dobili nikakvo pojašnjene. Ne želim ući u ostrašćenu priču. Nije dobro da imamo OHR u BiH, ali situacija je da nam treba. Smatram da ova odluka (Schmidta) nije dobra, nije dobro ni vrijeme kada je donesena. Unijela je veliku nesigurnost u pravni sistem. Stranačke liste bi bile potpuno drugačije da smo znali za ovu odluku visokog predstavnika. Ne slažemo se s njim da je problem samo u Federaciji. Vrlo je važno da se usuglasi s Vijećem naroda RS. Očito je odluka išla da smiri HDZ. I zbog toga je HDZ nezaobilazan faktor u FBiH. U ovoj odluci nisu ni implementirane presude suda u Strasbourgu. Morao je napraviti izmjene koje će osigurati elektronsko glasanje.

Ima li utemeljenja da je Schmidt napravio mehanizam koji onemogućava deblokade?

To ne funkcionira. Kad pročitate odluku imaju rokovi, ali ne postoje sankcije koje će natjerati one koji blokiraju. Onda shvatite da taj argument za donošenje odluke ne stoji.

Podržavate li apelaciju Željka Komšića protiv ove odluke Schmidta? Što ako je Ustavni sud BiH poništi?

Apsolutno podržavam. Moj strah je da se Ustavni sud ne proglasi nenadležnim.

Dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sedam znakova da imate natprosječnu emocionalnu inteligenciju

Crkva svetog Ante proglašena nacionalnim spomenikom u BiH