Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Letovi propali unatoč silnim subvencijama

Pročitajte i ovo

”Zračna luka Mostar nije u stanju da dostigne rekord iz socijalizma 1991., kad je imala 82.000 putnika”

Usprkos silnim subvencijama, letovi propali, a aerodromi u Mostaru i Banjoj Luci narušavaju sliku avionskog prometa u regiji, objavio je Dnevni avaz navodeći kako su to podaci specijaliziranog portala EX-YU Aviation News, prema kojem su od siječnja do srpnja ove godine ostvarili pad i do čak 39,6 posto.

Oba aerodroma, u odnosu na Tuzlu, koja je po značaju odmah iza Aerodroma Sarajevo, održavaju se u životu, praktično, iz proračuna, pišu sarajevske novine. Vlada Republike Srpske velikodušno je pomagala banjalučki aerodrom, ali su brojni letovi otkazani zbog nerentabilnosti, a žive su samo linije prema Beogradu i Bruxellesu.

Slična je situacija i s mostarskim, u koji su financijske injekcije ubrizgavali Grad Mostar, Hercegovačko-neretvanska županija, ali i Vlada Federacije BiH. ‘

‘Sve to nije bilo dovoljno da se i preko zime zadrže, naprimjer, linije prema Njemačkoj, koje je iz Mostara održavala niskotarifna kompanija Eurowings. Ovaj aerodrom izgubio je bitku s talijanskim tržištem, što, uz činjenicu da samo Međugorje godišnje posjeti milijun hodočasnika, zvuči nevjerojatno. Jedina linija koja je ostala je ona prema Zagrebu, koja ima punjenje od 15 ili 20 putnika od ukupno 76”, piše Avaz.

Kad se izrađivala Strategija razvoja Mostara do 2026. pod okriljem Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), tada je, kaže Avazu ekonomski analitičar Vjekoslav Domljan, naznačeno da se Mostarski aerodrom treba dati pod koncesiju i da je to rješenje.

‘Dakle, umjesto da dobiva subvencije, treba da kroz poreze puni proračun, a ne da ga prazni. Pa, Zračna luka Mostar nije u stanju da dostigne rekord iz socijalizma 1991., kad je imala 82.000 putnika”, kaže Domljan. Naglasio je kako bi se trebala koristiti iskustva iz Tuzle, koja je uspjela da u posljednjih nekoliko godina od 4.000 putnika dosegne broj od više od 400.000, fokusiravši se na niskotarifne letove.

Mladen Tabak, dugogodišnji dispečer prometa na Aerodromu Mostar, ističe da je na djelu potpuna degradacija svih međunarodnih standarda. ”Trebamo se baviti uzrokom, a ne posljedicama. Za ovakvo stanje odgovorni su predsjednik Skupštine, Nadzorni odbor i stranačka kadrovska infrastruktura. Dakle, sve je ovdje bazirano na poslušnosti, a ne na stručnosti”, rekao je za Dnevni avaz Tabak.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

OGROMNE ŠTETE, STRADALO NEKOLIKO GRADOVA Nikad veći led pao na sjeveru Hrvatske

DHMZ Republike Hrvatske izdao je upozorenje u trenu kad je tučonosni oblak već “rasipao” svoj teret na sjeveru Hrvatske....
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo