Lendo nastavlja anarhiju: Ponovno poništio Natječaj Ministarstva financija u Vladi KSB

Danas je Agencija za državnu službu Federacije BiH poništila Natječaj za popunu radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika za radno mjesto tajnika u Ministarstvu financija KSB, koji je, sukladno zakonskoj proceduri, raspisala ministrica financija u Vladi KSB Mirjana Plavčić.

Natječaj je poništen na zahtjev predsjednika Vlade KSB Tahira Lende i s obrazloženjem da Ministarstvo financija nije pribavilo suglasnost Vlade Kantona za objavu istog.

Podsjećamo, Predsjednik Vlade je na isti način poništio i Natječaj za višeg referenta za obradu podataka u Ministarstvu financija KSB sa istim obrazloženjem. Ali, Premijer je prešutio da je, zloupotrebljavajući svoje ovlasti, tu točku skinuo s dnevnog reda, tako da se Vlada uopće nije ni mogla očitovati o toj točki.

Stoga se postavlja pitanje, kojim povodom predsjednik Vlade KSB Tahir Lendo poništava natječaje Ministarstva financija KSB? Kad se sagledaju sve činjenice, očito da ima za cilj dodatno otežati funkcioniranje Ministarstva financija KSB, a samim tim i rad ministrice Plavčić. Očito se ovdje ne radi o zaštiti zakonske procedure, već o nepoštivanju partnerskih odnosa i sustavnom narušavanju političkih dogovora koalicijskih partnera u Vladi KSB od strane SDA, odnosno, u ovom slučaju, od strane predsjednika Vlade Tahira Lende.

Također, postavlja se pitanje, kako Agencija, na zahtjev predsjednika Vlade, može poništiti Natječaj koji je raspisalo Ministarstvo, a ne Vlada? Očito se radi o sprezi SDA – ovih kadrova,  predsjednika Vlade KSB Tahira Lende i direktora Agencije za državnu službu FBiH Refika Begića, koji, suprotno Ustavu i zakonu i zlouporabom položaja, sustavno rade na otimanju radnih mjesta koja pripadaju Hrvatima, produbljuju jaz među partnerima u vlasti i trajno narušavaju ustavnu poziciju Hrvata u Središnjoj Bosni.

Uzimajući u obzir činjenicu da je prethodna zaposlenica na mjestu tajnika Ministarstva financija  KSB ispunila uvjete za odlazak u mirovinu i da tajnik Ministarstva obavlja poslove od značaja za unutarnju organizaciju i rad Ministarstva, jasno je koliko je ovo radno mjesto nužno  za funkcioniranje Ministarstva i ispunjavanje njegovih zakonskih obveza.

Stoga, još više čudi ovakva opstrukcija od strane predsjednika Vlade KSB, kojemu bi u interesu trebalo biti da Vlada, odnosno ministarstva rade punim kapacitetom.

Ili možda trošenje javnog novca po zakonu i procedurama za koje se zalaže Ministarstvo financija KSB ipak nekom smeta?!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

U BiH blokirano 95.527 računa poslovnih subjekata

Tonovi, podtonovi, a 11. emisija podcasta UZOR nema veze s glazbom?! Upoznajte svijet šminke uz Ivonu!