spot_img
Četvrtak, 7 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Kurdi u Stockholmu objesili lutku Erdogana, Šveđani u strahu od reakcije sultana

Turski tužitelji pokrenuli su u petak istragu o incidentu u Stockholmu u kome je obješena za noge lutka s likom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, objavili su državni mediji, stvarajući dodatno diplomatsko opterećenje u nastojanjima Švedske da dobije odobrenje Turske za ulazak u NATO.

Snimci koje je na Twitteru prvi put podijelio takozvani Švedski komitet solidarnosti za Rojavu, koji se odnosi se na kurdske regije Sirije, prikazuju Erdoganovu lutku obješenu za noge ispred gradske vijećnice Stockholma s nekoliko ljudi koji stoje po strani.

Švedski premijer Ulf Kristersson izjavio je u petak za TV4 da je taj čin “izuzetno ozbiljan” i da ga smatra sabotažom protiv NATO aplikacije. Policija je priopćila da nije imala saznanja o incidentu dok se nije završio.

Članica NATO-a Turska pozvala je švedskog veleposlanika u četvrtak zbog incidenta, koji dolazi nakon višemjesečnih napora Stockholma da dobije podršku Ankare za kandidaturu koju je započela nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine.

Ankara je priopćila da Švedska treba da zauzme jasniji stav protiv onoga što smatra terorizmom, uglavnom kurdskih militanata i organizacije koju krivi za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Turska državna novinska agencija Anadolija javila je da je istraga pokrenuta nakon što je Erdoganov odvjetnik podnio pravni zahtjev.

– Glavnom javnom tužiteljstvu Ankare podnesena je kaznena prijava u kojoj se traži da se pokrene istraga protiv počinilaca – napisao je predsjednikov advokat Huseyin Aydin na Twitteru.

Ponavljajući provladine turske medije koji su emitirali snimke incidenta, Aydin je rekao kako se pretpostavlja da ga je organizirala militantna grupa Radnička partija Kurdistana (PKK), koju Turska, Europska unija i Sjedinjene Države nazivaju terorističkom organizacijom.

Švedska i Finska prošle su godine potpisale trosmjerni sporazum s Turskom s ciljem prevazilaženja prigovora Ankare na njihove kandidature za NATO, koje su iznesene u svibnju i zahtijevaju odobrenje svih 30 država članica NATO-a, prenosi Reuters.

 

Izvor: dnevnik.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM