spot_img

KSB: Vlada i sindikati uprave potpisali Kolektivni ugovor

Vlada Kantona Središnja Bosna (KSB) odradila je u utorak u Travniku novu rundu pregovora sa Sindikatima državnih službenika i namještenika organa uprave oko povećanja osnovice plaće, a potpisali su i dugo čekani Kolektivni ugovor, prenosi FENA.

– Sa žaljenjem konstatiram da nismo mogli dostići federalnu razinu osnovice. Po mojoj procjeni, naši sindikati su to razumjeli jer prihodovna strana proračuna nije dozvoljavala rast veće osnovice – rekao je Lendo.

l_d72024ab85d8714bb940d4a201f42191.jpg

Hajrudin Alibašić, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika organa uprave ŽSB-a, kazao je kako sindikati nisu zadovoljni ponuđenim.

– Sindikat u ovom momentu ne može reći da je zadovoljan. Zaključak je da ćemo imati jednog zajedničkog predstavnika na Saboru ŽSB, koji će izložiti naše mišljenje zastupnicima, uz nazočnost svih predsjednika županijskih sindikata. Vršili smo komparaciju s visinama plaća nanižim razinama vlasti, kao i na federalnoj razini. Svugdje su dosta veće plaće. Zasad nećemo poduzimati sindikalne akcije dok ne vidimo kako će proći sjednica Sabora – rekao je Alibašić.

Ono s čim mogu biti zadovoljni, kazao je, jest potpisivanje kolektivnog ugovora.

– U jednom dijeli smo zadovoljni, nekim stvarima ipak ne u cijelosti jer nismo u cijelosti pristupili Kolektivnom ugovoru, kao što je to napravila Vlada FBiH, Samostalni sindikat državnih službenika i pojedine županije, ali mislim da je ovo dobra osnova u cilju ostvarivanja prava iz radnog odnosa – kazao je Alibašić.

Premijer Lendo je na kraju najavio i kako će Vlada u dokumentu okvirnog proračuna planirati osnovicu u visini od 425 KM.

Podsjetimo, rebalans još mora proći saborsku proceduru, a sjednica Sabora zakazana je za 28. lipnja.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti