Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Krizanteme – kraljice jeseni za grobove najmilijih

Pročitajte i ovo

Da se bliži blagdan Svih svetih i Dušni dan dobro je poznato svima, a na to nas podsjećaju i krizanteme koje ovih dana možemo vidjeti na svakom koraku. Krizantema je cvijet Dušnog dana, a upravo njome  ukrašavamo grobove najmilijih. U prodaji su uglavnom sitno cvjetne lončanice, ali i različiti aranžmani od krupno cvjetnih krizantema.

Krizantema ima posebnu simboliku jer predstavlja žaljenje i prolaznost, a posebno je zanimljiva što cvjeta tijekom studenog.

Danas su u ponudi krizanteme različitih boja cvijeta.

Zahvaljujući križanjima na tržištu je poznato preko pet tisuća kultivara ove cvjetnice. Ono što krizantemu čini interesantnom jesu cvjetne glavice različitih oblika, boje i veličine. Žuta boja simbolizira ljubav i prijateljstvo, a bijela iskrenost i nevinost. Crvena boja simbolizira strast, ljepotu i hrabrost.

Krizanteme se dijele u nekoliko skupina.

Prema obliku, veličini i boji cvjetne glavice, krizanteme se dijele u nekoliko skupina. Na području Hercegovine najpoznatije, ali i one koje se najviše uzgajaju, imaju loptasti izgled cvjetne glavice. Ove krizanteme su najtraženije, no nažalost i najkratkotrajnije. Vrlo brzo dolazi do opadanja latica pa pri kupovini treba birati one kod kojih je središnji dio glavice još uvijek zatvoren. Osim krupno cvjetnih krizantema dosta su popularne i sitno cvjetne koje se uglavnom uzgajaju kao lončanice.

Iako ih se u našim krajevima smatra tradicionalnim cvijećem za ukrašavanje grobova, krizanteme su vrlo dekorativna vrsta kojom u hladnim jesenskim danima možete ukrasiti svoje vrtove i terase gdje u kombinaciji sa drugim sezonskim cvijećem mame poglede prolaznika. Osim što su dugotrajnije moguće ih je sačuvati i za iduću godinu.

Na što obratiti pažnju prilikom kupovine krizantema?

Krizanteme se prodaji nalaze već sredinom listopada, a pri kupovini birajte one sa zelenim lišćem koje na sebi nemaju smeđih ili bijelih mrlja što može biti pokazatelj zaraženosti bolestima. Isto tako birajte lončanice koje nisu potpuno procvjetale jer time produžavate uživanje u bogatoj cvatnji.

Čuvanje i prihrana krizantema.

Nakon što završe sa cvatnjom presadite ih u veću posudu, ali ih možete iskoristiti za razmnožavanje. Njih je nakon cvatnje dobro podrezati na visinu od 20 cm i u svijetloj prostoriji čuvati do proljeća, na temperaturi od oko 5° C. Tijekom zime biljke držite u zatvorenom, ali ne grijanom prostoru te ih povremeno prihranite. Prihranu treba pojačati u ožujku i travnju, prije nego se biljke ponovno iznesu na otvoreno gdje će se uzeti reznice za razmnožavanje.

 

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

ŽUPNE OBAVIJESTI 2. Došašća – A – 04. 12. 2022.

1. Danas je 2. nedjelja došašća. Zornice su u 6:30, a prije zornica ćemo ispovijedati. 2. Raspored ispovijedanja starih i...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo