spot_img
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHKrišto: Hrvati pružili ruku suradnje Bošnjacima, bošnjačke stranke moraju prestati s praksom...

Krišto: Hrvati pružili ruku suradnje Bošnjacima, bošnjačke stranke moraju prestati s praksom preglasavanja Hrvata

Kandidatkinja HDZ-a BiH i stranaka HNS-a BiH za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto kazala je u utorak kako očekuje da će bošnjačka strana prihvatiti ispruženu ruku Hrvata u BiH i prestati s praksom preglasavanja ovoga naroda na izborima te je kritizirala rezoluciju Bundestaga o BiH.

Aktualni predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je često bio meta kritika bošnjačkih stranaka, povukao se iz utrke za hrvatskog člana BiH Predsjedništva te je vodstvo ove stranke predložilo Krišto za kandidatkinju.

“Mislim da je slanjem jedne ovakve zajedničke poruke s kandidaturom s naše strane ispružena ruka jednom novom odnosu. Mi trebamo raditi na dobrobit svih naroda i građana. Prije svega graditi odnose između Bošnjaka i Hrvata”, rekla je Krišto za Radioteleviziju HercegBosne iz Mostara.

U tri navrata dominantno glasovima bošnjačkih birača za hrvatskog člana Predsjedništva BiH biran je Željko Komšić koji se ponovno kandidirao za tu poziciju na izborima koji će se najesen održati u toj zemlji.

Višemjesečni pregovori o izmjenama Izbornoga zakona u BiH između hrvatskih i bošnjačkih stranaka o promjeni načina biranja članova Predsjedništva BiH i izaslanika u donjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda nisu rezultirali dogovorom čak i uz posredovanje administracije EU-a i SAD-a.

Borjana Krišto, koja je i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, izrazila je očekivanje da će bošnjačke stranke prestati s praksom preglasavanja Hrvata.

“Vrijeme je da shvate kako se mora prestati s takvom politikom. Mi moramo izgrađivati BiH kao mjesto dijaloga i suživota”, dodala je.

Krišto je kritizirala rezoluciju koju je krajem prošlog tjedna o BiH donio Bundestag, navodeći kako je protivna Aneksu IV. Daytonskog mirovnog sporazuma, što je Ustav BiH. “Ti stavovi nisu dobri. Štetni su za budućnost i opstojnost BiH”, dodala je.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti