spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Kriminalci iz zatvora planirali ubiti državnog tužitelja u BiH

Pripadnici kriminalnih skupina koji služe kaznu u zatvoru u BiH naručili su ubojstvo tužitelja angažiranog na istragama o njihovim vezama i drugim kriminalcima, potvrdili su iz policijskih izvora.

Nakon što su policajci po nalogu Suda BiH pretražili šest objekata na području Sokoca i Han Pijeska u istočnoj Bosni, načelnik Uprave policije MUP-a Republike Srpske Siniša Kostrešević izjavio je medijima kako je ta akcija izvedena zbog sumnje da je naručeno ubojstvo tužitelja Tužiteljstva BiH Dubravka Čampare i još jednog visokog policijskog dužnosnika čiji identitet nije objavljen.

Tijekom policijske pretrage u jednoj privatnoj kući pronađeni su snajperska puška i strojnica.

Pojasnio je kako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prikupila informacije da je ubojstva pokušala organizirati za sada neidentificirana skupina pritvorenika iz predmeta koji se odnose na dešifriranje aplikacije “Sky” kojom su se kriminalci u BiH u proteklim godinama masovno koristili kako bi dogovarali kaznena djela, uključujući ubojstva.

Ubojstvo se planira kao poruka tužiteljima Tužiteljstva BiH, kazao je Kostrešević za banjolučku Alternativnu televiziju (ATV).

Aplikaciju “Sky” su ranije uspjeli dešifrirati inozemni policijski stručnjaci, a podaci o tome su posredstvom Interpola dostavljeni policijskim agencijama u BiH nakon čega je uslijedio cijeli niz uhićenja, no pri tom su otkrivene i veze kriminalnih skupina s osobama iz policijskih i pravosudnih struktura u BiH, prenosi Hina.

Među takvima je i Diana Kajmaković koja je donedavno bila na čelu odjela za borbu protiv organizirabnog kriminala pri Tužiteljstvu BiH, a zajedno s tužiteljem Čamparom bila je uključena i u istragu o kaznenim djelima dokumentiranim kroz komunikacije u aplikaciji.

Kajmaković je sada pod suspenzijom, a Čampara je i daje ostao u toj istrazi.

Glavni tužitelj Milanko Kajganić kazao je kako se sve informacije provjeravaju pa je stoga policija tijekom pretražila i državni zatvor u blizini Sarajeva u kojemu su pripadnici organiziranih kriminalnih skupina.

Potvrdio je i kako je pojačano osiguranje tužitelja, no izbjegao je izrijekom spomenuti Čamparu ističući kako nijedan tužitelj ne djeluje privatno i u osobno ime nego predstvalja državno tužiteljstvo u cijelosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM