Konaković oštro o Biseri Turković: “Mandat je potrošila promovirajući interese SDA”

Novoimenovani ministar inozemnih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da je bivša ministrica Bisera Turković napravila mnogo krupnih grešaka, koje se prije svega odnose na trošenje mnogo novca na otvaranje konzulata u Rijeci i Novom Pazaru samo da bi tamo vodila izborne kampanje za SDA ili za vlastite interese.

“Napravljeni su troškovi od stotinjak tisuća eura tamo gdje ne postoji sistematiziran rad niti je bilo moguće otvoriti te konzulate, već samo radi kampanje ili interesa stranke. Ne likujem, ali mi smo upravo o tome govorili kako su oni koji sebe zovu zaštitnicima koristili institucije BiH isključivo i primarno za stranačke i privatne interese ili kao bankomate”, rekao je Konaković za federalne medije, a prenosi Srna.

Konaković je naglasio da se već na početku mandata uvjerio da BiH gotovo ništa nije uradila na planu lobiranja u EU, SAD, kod prijatelja na istoku i zapadu i susjednim zemljama, te da je Turkovićeva mandat potrošila uglavnom promovirajući politiku SDA, a ne vanjsku politiku BiH.

Govoreći kao lider političke stranke “Narod i pravda”, Konaković je naveo da se SDA grčevito bori da se spasi od odlaska u opoziciju.

“S jedne strane ima ozbiljnih primjedbi između nas, s druge strane ima puno interesa SDA, koja, kroz svoje režimske portale, a možda i neke ljude koji su unutar naših struktura, pokušava da uhvati posljednji vlak i spasi se od apsolutne opozicije, što bi za njih bilo veoma problematično”, rekao je Konaković, komentirajući odnose unutar “osmorke” nakon što su Stranka za BiH Semira Efendića, NES Nermina Ogreševića i Za nove generacije Damira Marjanovića ostavili SDP bez zastupnika u Domu naroda parlamenta BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Znate li gdje i kako se u BiH uništava droga koju policija zaplijeni? Evo detalja!

Divlji zapad u Bosni i Hercegovini: U kaubojsko-indijanskoj kolibi Tihomir živi svoj san