spot_img
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Komšić zaprijetio: ”Briga me za NATO – vojska Hrvatske neće u BiH”

Nakon što je u javnost procurilo pismo hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana glavnom tajniku NATO-a u kojem ga “upozorava” da bi jedinstvo NATO-a moglo biti ugroženo ukoliko Hrvatskoj bude uskraćeno da pošalje svoje vojnike u mirovnu misiju u BiH, reagirao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Vojska Republike Hrvatske neće sudjelovati u bilo kakvoj misiji NATO-a u BiH, jer je to protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu, baš kao što bi to bilo protivno u slučaju Vojske Republike Srbije. Institucije država Bosna i Hercegovina neće za to dati odobrenje čak ni u slučaju da NATO savez pristane na ultimatime hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana”, poručio je Komšić.

On dodaje da ne postoji nikakva argumentacija koja takav angažman može opravdati, prenosi Slobodna Bosna. “Očita namjera vlasti Republike Hrvatske je destabilizacija Bosne i Hercegovine, namjera koja je evidentno posljedica popuštanja međunarodne zajednice pred agresivnom politikom Hrvatske”, naglasio je Komšić.

Komšić ističe da hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman iznosi neistine kada govori o nekadašnjem angažmanu Vojske Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini jer, kako kaže, namjerno previđa dvije itekako važne okolnosti.

“Prvu, da je Republika Hrvatska bila sudionik međunarodnog sukoba što je utvrđeno presudama Haškog tribunala, i drugu okolnost da je kasniji angažman Vojske Republike Hrvatske, temeljem Splitskog sporazuma bio ostvaren tek po odobrenju institucija države Bosne i Hercegovine, a ne po zahtjevu međunarodnih vojnih snaga, pa ni samog NATO-a”, potcrtao je Komšić i zaključio:

“S obzirom da takva vrsta odobrenja ili sporazuma sada nije moguća, nije moguće bilo kakvo angažiranje Vojske Republike Hrvatske u BiH, ma što o tome odlučivali ili mislili u NATO-u.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM