Srijeda, 7 prosinca, 2022

Komšić: Hrvati nisu glasali za nezavisnost BiH u kojoj neće biti ravnopravni

Pročitajte i ovo

Profesor Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, u svojoj novoj analizi osvrće se na odluku visokog predstavnika za koje kaže kako predstavljaju političku volja međunarodne zajednice te da nema popuštanja.

Komšić u analizi za Autograf osporava kritike na račun Schmidta te naglašava kako u funkcionalnoj državi trebaju da budu izmireni etnički i građanski interesa, a patriotizam smatra privrženošću takvoj državi, a ne apstrakciji države.

Napominje da je upravo taj “apstraktni patriotizam” sredstvo discipliniranja građana i naroda, najblaže kazano za političko maltretiranje.

“U trenutku kada je EU otvorila vrata za priključne pregovore BiH, krenula je lavina na međunarodnu zajednicu kao najvećeg krivca za stanje u BiH. Odgovornost za nefunkcioniranje države prebačena je na institucije međunarodne zajednice kao da su one vladale Bosnom i Hercegovinom”, piše Ivo Komšić.

Prema njegovom mišljenju ”patriote”, ”građani”, ”nezavisni”, ”intelektualci”, ”slobodoumni” su otkrili svoje prave političke namjere i stavove koji su godinama prikrivani.

“Bijes protiv visokog predstavnika ubrzo se preusmjerila na međunarodnu zajednicu, zapadne vrijednosti i posebno na hrvatski narod“, naveo je Ivo Komšić te dodao da negativna kampanja nije usmjerena na HDZ.

SDA relativni pobjednik izbora

Politička poruka u pozadini ove kampanje je, prema Komšićevom mišljenju jasna, a ona je sažeta u tome da “Hrvati nisu ni narod.”

“Poruka je jasna: Hrvati nisu ni narod, čak ni narodnost nego vjerska zajednica, ostatak prošlosti u BiH, društveni privjesak. Na ovakvoj nacionalističkoj ideologiji legitimirani su u javnim istupima stavovi o konstitutivnosti naroda kao ‘genocidnoj odrednici’. Ne želi se znati da je konstitutivnost institucionalno osiguranje ravnopravnosti naroda i da ta ravnopravnost nije stavljena u referendumsko pitanje 1992. godine tko zna kako bi referendum prošao. Hrvati su listom izašli na referendum i odlučili o budućnosti BiH i svojoj budućnosti. Mora se znati da se nisu izjasnili za državu u kojoj neće biti ravnopravni bez obzira na broj”, kaže Ivo Komšić.

Komšić nadalje navodi kako u cijeloj ovoj “građansko-nacionalističkoj halabuci usmjerenoj na međunarodnu zajednicu, visokog predstavnika i Hrvate, postoji jedna nezaobilazna činjenica”.

“Bošnjaci kao narod, odnosno njihovo biračko tijelo, pokazali su da ne prihvaćaju taj narativ i ne žele ove distance. Oni nisu dali prolaz Bakiru Izetbegoviću u Predsjedništvo države i na vlasti ga mogu održati samo Čović i Željko Komšić svojom postizbornom kombinatorikom. Iako je SDA relativni pobjednik na izborima to je tek četvrtina biračkog tijela, ne naroda. Narod ima demokratski potencijal i ne troši ga tako lako na nacionalizam. Nažalost, Hrvati i Srbi su još homogenizirani oko svojih etnonacionalističkih stranaka”, pojasnio je Komšić.

Preko Hrvatske u EU

Bivši gradonačelnik Sarajeva i član ratnog Predsjedništva Ivo Komšić nadalje navodi da odluke visokog predstavnika i podrška koju je dobio od međunarodne zajednice mogu biti osnova za približavanje suprotstavljenih politika.

“Visoki predstavnik može biti put ka EU, put koji ide preko Hrvatske i koji je on već trasirao. U trenutku kada je EU odškrinula vrata za BiH, hrvatski premijer bi mogao biti, uz mudru i strateški osmišljenu politiku, partner a ne neprijatelj. On je bezrezervno podržao odluke visokog predstavnika i to je poveznica na koju se može povezati”, naveo je Komšić

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Vozač iz Viteza zadobio teške tjelesne ozljede i prebačen je na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Jutros je u Vitezu na magistralnoj cesti M-5 kod mjesnog groblja Topala dogodila se teža prometna nesreća u kojoj...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo