Subota, 8 svibnja, 2021

Koliko košta jedan dan zatvaranja u BiH?

Pročitajte i ovo

Mrtav pijan u Hrvatskoj vozio bez dvije gume

Policija je u Mirkovcima, predgrađu Vinkovaca, zaustavila 44-godišnjeg muškarca koji je s 2.23 promila alkohola u krvi vozio automobil...

3. svibnja – Svjetski dan slobode medija, Reporteri bez granica – pad slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština...

Porfirije Perić: Stepinac nema veze s ustaškim zločinima, Hrvate se ne može teretiti za Jasenovac

U svibnju će biti poznato ime novog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, koji će na toj dužnosti naslijediti Porfirija Perića, objavio je...
Pandemija koronavirusa državu i građane Bosne i Hercegovine do sada je izravno i neizravno koštala desetak milijardi maraka.

Procjene ekonomista su da jedan dan djelomičnog zatvaranja ekonomiju iznosi između 5 i 10 milijuna maraka. Za liječnike ograničavanje i potpuna zabrana rada pojedinih djelatnosti u ovom trenutku su jedini način da se spriječi kolaps zdravstvenog sustava.  Pandemija koronavirusa utječe na cjelokupno gospodarstvo, ali su daleko teže njene posljedice na male obrte, zanatlije, turizam i ugostiteljstvo nego na veće sustave.

Hedija Suzana Halilović, vlasnica pizzerije u Banja Luci, ne radi već dva tjedna. Na nagovor svojih radnika sutra će pokušati sa šalterskom prodajom i dostavom. Nije sigurna da će se na ovaj način pokriti troškovi i moći isplatiti plaće. – Ovo je strašno. Mislim da moji radnici neće znati za 10 dana kako da kupe kruh i mlijeko. Eto prosto rečeno opstanak je u pitanju. Nije više u pitanju hoćemo li imati goriva u autu, hoćemo li kupiti cigarete, popiti kavu. Nećemo imati za hranu – rekla je Halilović za BHRT. Mjere koje se donose u cilju sprečavanja širenja pandemije vjerojatno su najviše pogodile ugostitelje koji su u posljednjih godinu dana morali otpustiti nekoliko tisuća radnika. Sada je, kažu, ugrožena egzistencija cijelog ovog sektora i preostalih zaposlenih u njemu.

– Mi smo računalo s negdje oko 12-13 tisuća direktno zaposlenih u sektoru ugostiteljstva i turizma. Sada je spalo na 10 tisuća, a neizravno obitelji sigurno 30 do 40 tisuća živi što u raznim oblastima koje su vezane isključivo za ugostiteljstvo – istaknuo je Goran Kurtinović iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca”.

Kolike su financijske štete od pandemije nitko ne zna. Prihodi od PDV-a, carina i nameta bili su manji za 700 milijuna KM. Gubitci tvrtki mjere se milijardama maraka. Bez posla su ostale desetine tisuća radnika. Prema mišljenju ekonomista, ova godina će u poslovnom smislu biti znatno teža od prošle.
– Teško je raditi precizne procjene troškova ove krize na dnevnoj razini međutim vjerojatno je da je to u nekom rasponu od 5-10 milijuna KM dnevno. Vjerojatno će troškovi na kraju biti i veći uzimajući u obzir kako je riječ o globalnoj krizi – kazao je ekonomski analitičar Adnan Čavalić za BHRT.

- Advertisement -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Busovačka autorica Mirjana Jezildžić promovira knjigu “Od početka do početka”

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” podružnica Busovača će se održati promocija knjige  “Od početka do početka”  busovačke autorice Mirjane Jezildžić. Nakladnici: HKD Napredak podružnica...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo