Srijeda, 20 siječnja, 2021

Koronakriza: Sve manja potražnja za radnicima iz BiH

Pročitajte i ovo

FOTO: Busovača pod snježnim pokrivačem

Busovaču i veći dio Središnje Bosne danas su iznenadile snježne pahulje koje i dalje neumorno padaju.   Pogledajte galeriju:

FOTO | Škola skijanja “Alfa” – obuka skijaša na Busovačkoj planini

Škola skijanja “Alfa” počela je s radom prošle godine (sezona 2019/20.), od tada broje 60 polaznika koji su podijeljeni...

Sramotno visoke cijene na Jahorini: Sendvič od 15 KM

Dok se većina ugostitelja u BiH trudi opstati, s obzirom na stroge mjere koje su najviše pogodile ovaj sektor, pojedini...
Pandemija koronavirusa utjecala je na smanjenu potražnju u zemljama Europske unije za radnom snagom iz Bosne i Hercegovine. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Slovenija bilježi pad potražnje za radnicima iz BiH od 60 posto, a Njemačka 20 posto.

Slovenija, koja najviše traži vozače, zavarivače, bravare i zidare iz Bosne i Hercegovine, ove godine je zbog epidemiološke situacije smanjila broj oglasa za 60 posto. U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH navode da je prošle godine bilo 14.500 posredovanja za rad u Sloveniji, a ove godine će biti dvostruko manje. Napominju da je potražnja Njemačke za medicinarima u BiH ista, ali da je zbog nerada njemačkog veleposlanstva od travnja do srpnja  smanjen broj posredovanja, piše BHRT.

„Do kraja rujna za Sloveniju je izdano 4.650 radnih dozvola, što je za 50 posto niže nego u istom periodu prošle godine. Njemačka nema toliki pad,negdje je 20 posto pad potražnje jer su to medicinari sa srednjom školom, oni su i dalje su traženi”, kaže Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

U republičkoj Udruzi prijevoznika za unutarnji i međunarodni transport ističu da za prijevozničku djelatnost nikad nije bila gora situacija. Očekuju da će i ovo malo vozača koji su ostali u zemlji, po završetku pandemije, otići raditi u zemlje Europske unije.

„Svi prijevoznici na razini BiH i RS rade sa smanjenim kapacitetom čak 30 posto. Morali smo otpustiti jedan broj vozača jer nema dovoljno posla.Nadležne institucije nisu pomogle ovoj branši zbog čega smo dovedeni do ruba propasti”, kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruge prijevoznika Republike Srpske.

Zbog koronavirusa smanjena je potražnja i za građevinskim radnicima koji zbog malih plaća, nesigurnih uvjeta i loše zaštite na radu napuštaju matičnu zemlju i odlaze u inozemstvo.

„Građevinski sektor je na dnu ljestvice po statističkim podacima po plaćama. Ni 700 maraka je prosječna plaća. Kada uzmete u obzir da je prosječna sindikalna potrošačka košara 2.000 maraka…”, kaže Dragana Vrbačić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS-a.

Ako nadležni ne donesu adekvatne mjere, stabilizacijom epidemiološke situacije nastavit će se odljev radne snage iz Bosne i Hercegovine, zbog boljih radnih uvjeta i životnog standarda u zemljama Europske unije, prenosi dnevnik.ba

Najčitanije zadnjih 7 dana

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

TRAŽI SE PAS: Izgubljen pas imena Dona

Traži se izgubljeni pas. Odaziva se na ime Dona.  Ako ste je vidjeli ili imate bilo kakvu informaciju, javite na...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo