Kiseljak: Nastava u bošnjačkoj školi odgođena, načelniku poručeno da su Hrvati samo u Hrvatskoj

Nešto što je bilo najavljeno kao sastanak Vijeća roditelja s direktorom škole i načelnikom općine, s ciljem rješavanja problema oko početka nastave u Osnovnoj školi Kiseljak 1, pretvoreno je u prosvjed, politički skup odnosno u još jedan u nizu pokušaja da se od Kiseljaka napravi grad slučaj.

Tako se danas “neplanski” u dvorištu škole skupilo nekoliko stotina roditelja iz Kiseljaka i okolnih općina, djelatnika škole, predstavnika medija, Islamske zajednice, političkih stranaka ali i djece, s ciljem da se početak nastave u ovoj školi odgodi. Jer, uz sva nastojanja načelnika i ravnatelja ostalih škola da se svi tehnički problemi oko prostora i organiziranja nastave riješe prije ponedjeljka, direktor spomenute škole te pojedini roditelji, ponuđena im rješenja očito ne prihvaćaju, odnosno kako kažu, “obećanjima ne vjeruju”.

Tako je jutros u uredu načelnika održan sastanak s ravnateljima svih srednjih i osnovnih škola s područja Kiseljaka na kojem su sve eventualne nesuglasice riješene, te je direktor Nermin Merhemić, direktor O.Š.“Kiseljak 1“ Bilalovac otišao vidno zadovoljan postignutim rješenjima i datim obećanjima.

Naime, problem je u nedostatku prostora ove škole te nedostatku sportske dvorane. Tako se nastava tjelesnog odgoja održava u dvorani OŠ Kiseljak jer je ravnateljica iste, Vitka Grgić, učenicima druge škole pružila maksimalno prostora koliko je po rasporedu mogla. No zanimljivo je da oni ne koriste ni te ustupljene im sate redovito.

Da se ne radi o diskriminaciji, segregaciji kako su mediji ovih dana izvještavali, dokazuje i činjenica da sportsku dvoranu nema ni područna škola na Brnjacima,da dvije škole pod jednim krovom na Gromiljaku koriste jednu zajedničku, te da uostalom, obrazovanje nije na razini općine, nego je za isto nadležna Županija. No usprkos tome, Općina sukladno svojim mogućnostima, ove probleme jedan po jedan rješava. Tako je načelnik nakon jutrošnjeg sastanka pokrenuo nadležne službe da započnu s potrebnim pripremama za proširenje škole koju bošnjačka djeca pohađaju u Kiseljaku te izgradnju dvorane.

Jer, osim problema s tjelesnim odgojem, Vijeće roditelja ove godine od ravnateljice Grgić odnosno OŠ Kiseljak, zahtijeva i šest učionica, pravdajući se nedostatkom prostora do kojeg su se doveli sami prepustivši dio svojih učionica isturenom odjeljenju SMŠ “Zijad Dizdarević” iz Fojnice. Poznato je da u Kiseljaku postoje dvije srednje škole koje izvode nastavu po hrvatskom planu i programu a premda srednje obrazovanje nije obvezno, zanimljivo je da recimo jednu od ovih škola pohađaju učenici iz dva entiteta, nekoliko žpanija kao i nemali broj djece bošnjačke nacionalnosti čiji roditelji smatraju da im ove škole osim kvalitetnog znanja, mogu pružiti i sve ostale preduvjete. Pojedincima iz Kiseljak to nije dovoljno te su bez suglasnosti Općine unutar prostorija osnovne škole,organizirali i nastavu srednje.

Slični zahtjevi mogli su se čuti i na večerašnjem skupu na kojemu su se osim direktora Merhemića, nazočnima obratili i Kenan ef. Bajrić koji je predsjednik Vijeća roditelja te načelnik Mišurić-Ramljak koji od problema glede nastave u osnovnoj školi kako je kazao ne bježi, ali o srednjoj školi ne želi razgovarati jer ista nema ni dozvolu za korištenje. Na njegova nastojanja da se dođe do rješenja, pojedinci su nasrnuli s uvredama, psovkama te vrijeđanjima na nacionalnoj razini poručivši mu kako je on samo “Katolik, da su Hrvati u Hrvatskoj…”

Ovaj nadasve demokratski,opći plenum građana, završio je upitom o početku nastave direktora Merhemića upućenog nezadovoljoj masi koja se izjasnila da u ponedjeljak djecu neće poslati na nastavu. Ne samo u Kiseljak, nego ni u četiri druge škole koje rade po bosanskom planu i programu a kojima je nadležan Merhemić. Tako su ne samo roditelji, nego i djeca izmanipulirani u političke svrhe,u cilju rješavanja (legitimnih) problema samo u Kiseljaku a koji pak postoje u cijeloj BiH! (Artinfo)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Postavljene tribine u Sportskoj dvorani u Novoj Biloj

Novotravničanka među najboljima u svijetu na Microsoft Olimpijadi