KARDINAL PULJIĆ PRIMIO PREDSJEDATELJA PREDSJEDNIŠTVA BIH DODIKA

0
87
Na traženje gospodina Dodika, bio je to prvi njegov posjet kardinalu Puljiću nakon preuzimanja službe predsjedatelja Predsjedništva BiH

U utorak 16. travnja 2019. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, primio je predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Milorada Dodika. U pratnji predsjedatelja Dodika bili su: savjetnica za vanjsku politiku gospođa Nina Sajić i savjetnik za odnose sa medijima gospodin Pero Simić, a u razgovoru su sudjelovali i suradnici kardinala Puljića: vrhbosanski kanonik mons. Pavo Jurišić i kancelar preč. Mladen Kalfić.

Na traženje gospodina Dodika, bio je to prvi njegov posjet kardinalu Puljiću nakon preuzimanja službe predsjedatelja Predsjedništva BiH.

Na samom početku predsjedatelj Dodik čestitao je kardinalu Puljiću i suradnicima predstojeću proslavu svetkovine Uskrsa, a kardinal Puljić uzvratio je čestitkama za istu svetkovinu njemu i svim pravoslavnim vjernicima. Tom prigodom razmijenili su i simbolične darove.

Na početku razgovora kardinal Puljić iznio je statističke podatke glede prisutnosti katolika u Bosni i Hercegovini s naglaskom na područje entiteta Republike Srpske. Ukazao je i na potrebu poštivanju svih žrtava rata spomenuvši pritom kao usporedbu žrtve u mjestima Gradina i Podgradci.

Kardinal Puljić naveo je i pitanje povrata crkvene imovine te istaknuo neriješena pitanja u vezi s povratom crkvene imovine u općini Modriči i imovine trapističkog samostana Marija Zvijezda u predgrađu Banje Luke. Spomenuo je i potrebu rješavanja trajnog financiranja Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci, a u tom kontekstu istaknuo je i potrebu financiranja Katoličkog školskog centra u Bihaću. Također je ukazao na potrebu izgradnje župne crkve u Drvaru te crkve u Zvorniku.

Tijekom razgovora kardinal Puljić i predsjedatelj Dodik složili su se da Crkva ne vodi politiku, ali su i primijetili da ona ima dodirnih točaka s politikom i u tom duhu prati politička zbivanja.

Predsjedatelj Dodik ovom je prigodom upoznao kardinala Puljića sa svojim skorašnjim putom u Rim i susretom sa Svetim Ocem koji je već ranije bio dogovoren.

Na kraju susreta nazočni su još jednom zaželjeli jedni drugima, i svim vjernicima obaju Crkava, dostojanstvenu i blagoslovljenu proslavu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsnuća Gospodinova! (kta)