Nedjelja, 3 srpnja, 2022

Kanton Središnja Bosna dobiva prvi grad, načelnik pokrenuo inicijativu

Pročitajte i ovo

Na narednoj sjednici Općinskog vijeća Novi Travnik kao najvažnija odluka našao se Prijedlog proračuna ove općine. No osim o Proračunu, vijećnici će se u četvrtak između ostaloga, izjasniti i o prijedlogu o pokretanju procedure za dobivanje statusa grada.

Točku je predložio aktualni načelnik Stjepan Dujo a ista je važna i pomalo neočekivana pogotovo kada se uzme u obzir da ovaj status trenutno nema ni jedna lokalna zajednica u Županiji Središnja Bosna.

Podsjećamo, ovaj svojevrstan “val” promjene statusa iz općina u gradove počeo je prije nekoliko godina i otada je ovo zakonsko pravo iskoristilo mnoštvo općina u Federaciji, od Visokog, Ljubuškog, Konjica, Stoca, Bosanske Krupe, Orašja, Zavidovića i drugih.

Svi oni, uključujući i Novi Travnik, pozvali su se na Zakon o načelima lokalne samouprave koji točno određuje uvjete pod kojima određena lokalna zajednica može postati gradom.

Jedan od kriterija je svakako broj stanovništva kako u središnjoj gradskoj zoni tako i cijelom području općine. Pomoći svakako može i ako je općina ujedno i svojevrsno središte određene županije poput Livna i Širokog Brijega ali postoje i kriteriji koji se odnose na druge karakteristike poput kulturnog, povijesnog ili pak gospodarskog značaja.

Osim statusnog značaja, ova promjena statusa može donijeti i određene konkretne blagodati za lokalnu zajednicu kako na razini Federacije ili Bosne i Hercegovine tako i u međunarodnim okvirima. Pri tome prvenstveno mislimo na prekograničnu suradnju, sudjelovanje u europskim i drugim fondovima i projektima.

Naime, oblik lokalne samouprave kakve predstavljaju općine u BiH nije baš čest primjer u europskim sredinama tako da je puno lakše ako se određena lokalna zajednica predstavlja kao “grad”.

Ono što se iz prijedloga odluke upućene Općinskom vijeću zasad može iščitati je da se predlagatelj poziva na kulturno-povijesno značenje ali i buduće planove koji su ustvari već započeti poput uspostavljanja službenih prijateljstava s gradovima u regiji (Hrvatska, Crna Gora, Srbija…) kao i suradnja s istima na konkretnim prekograničnim projektima.

U svakom slučaju, pozitivna odluka Općinskog vijeća bit će tek početak ovog procesa s obzirom na to kako posljednju riječ imaju domovi Parlamenta Federacije.

Notra.ba

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Bolnica Travnik dočekala četvero novih specijalista u svom kadru: Dr. Šatrović organizirao prigodan prijem

U kabinetu direktora JU Bolnica Travnik, direktor ove Ustanove dr. Adnan Šatrović jučer je organizirao prijem za specijaliste koji...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo