Ponedjeljak, 8 kolovoza, 2022

Jeste li znali? Poslodavac u FBiH je dužan omogućiti radniku četiri slobodna radna dana zbog vjerskih praznika

Pročitajte i ovo

Poslodavac u FBiH dužan je radniku omogućiti odsustvo do četiri radna dana zbog vjerskih praznika od kojeg su dva plaćena.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u vezi obilježavanja vjerskih praznika, obavještava javnost da je odredbom Zakona o radu (članka 54. stav 3.) propisano da je poslodavac dužan omogućiti radniku odsustvo do četiri radna dana u jednoj kalendarskoj godini, radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće – plaćeno odsustvo.

S obzirom da je pravo na korištenje spomenutog odsustva utvrđeno u svrhu zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba radnika, isto se koristi u razdoblju kada se u skladu s vjerskim propisima, odnosno običajima i tradicijom, obilježavaju vjerski praznici, kao i drugi kulturno-tradicijski događaji.

Iz Ministarstva također ističu da je potrebno praviti razliku između korištenja odsustva radi zadovoljavanja vjerskih i tradicijskih potreba, a koje se koristi na dane vjerskih praznika, u odnosu na praznike za koje je zakonom propisano da su isti neradni za državna tijela, poslodavce i druge pravne osobe u dane njihovog obilježavanja, priopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Općinama i gradovima u FBiH 39 milijuna KM

Vlada Federacije BiH je na hitnoj telefonski održanoj sjednici donijela Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2022....
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo