spot_img
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHJesenska sadnja maćuhica

Jesenska sadnja maćuhica

Većina ljetnog cvijeća početkom jeseni završava sa cvatnjom. Kako vaši vrtovi, okućnice i terase ne bi ostali bez cvijeća početak jeseni je pravo vrijeme za sadnju maćuhica.

Jesen je idealna za sadnju maćuhica iako se iste mogu saditi i u proljeće. Jesenska sadnja maćuhica preporučljiva je budući je zemlja još topla i biljke se bolje razviju za zimu te tako u proljeće maćuhice budu bujnije i pune cvjetova.

Maćuhice se uzgajaju kao jednogodišnje ili dvogodišnje biljke. Iznimno su otporne na hladnoću i niske temperature, pa vrtu daju poseban čar i tijekom hladne zime.

Maćuhice možete uzgojiti iz sjemena ili iz presadnica, mada je uzgoj iz presadnica praktičniji i zastupljeniji u široj praksi. Osim toga mnogi vrtni centri u ovo vrijeme nude veliki izbor presadnica maćuhica tako da sami možete odabrati različite boje cvijeta ili složiti određene cvjetne kombinacije.

Sadnju maćuhica je najbolje obaviti uz korištenje namjenskih supstrata, a ako se sadnja obavlja u postojeće tlo, odnosno gredice, onda je prije sadnje potrebno obaviti gnojidbu tla, za što preporučujemo organska gnojiva Biorex ili Frutoorto.

Sadnja se obavlja na razmak između biljaka 15 – 20 cm, a nakon sadnje je potrebno obaviti zalijevanje biljaka, piše Jabuka.tv.

Nakon sadnje, prihrana biljaka se obavlja s odgovarajućim odnosno namjenskim gnojivima, a u tu svrhu preporučamo provjerena gnojiva za cvjetajuće biljke.

Svakako i nakon sadnje biljke potrebno kontinuirano zalijevati, prihranjivati i štititi od bolesti i štetnika. Vrlo bitno kod uzgoja maćuhica je uklanjanje ocvalih cvjetova jer biljka reagira tvorbom novih cvjetnih pupoljaka.

Za uzgoj maćuhica najbolje je odabrati osunčane i djelomično zasjenjene lokacije.

Maćuhice su prikladne u vrtovima, cvjetnjacima i gredicama, na terasama i balkonima, u posudama i košarama, duž staza i drvoreda.

Sve u svemu, maćuhica je cvijet u kojem možete uživati tijekom cijele jeseni i zime.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti