Jajčanin koji je u teškim godinama svom gradu donio milijune maraka

0
182
Nakon višegodišnjeg rada i stjecanja povjerenja, uspio sam nagovoriti vlasnike kompanije da ulažu u bivšu „Elektrobosnu”, gdje sam kao inženjer radio i prije rata, kaže Delić

Dževad Delić, direktor i osnivač jajačke kompanije „Steelmin BH“, u dijelu nekadašnjeg giganta „Elektrobosne“, ovih dana odlazi u penziju. Ovaj njegov korak iznenadio je sve u kraljevskom gradu, a posebno radnike ove firme, njih više od 180, koji su zaposleni u posljednjih nekoliko godina.

Samo istinski borac kao što je Delić mogao se u ovako kompliciranom sistemu kakav je u našoj državi, izboriti s vjetrenjačama i nakon više od 35 milijuna maraka uloženih u kompaniju, pokrenuti proizvodnju. Nailazio je na brojne probleme, ali nije odustajao.

Remont peći

Kompanija „Steelmin BH“ dio je velikog sistema „Steelmin Ltd“ iz Australije, čije je sjedište, nakon uključivanja novih investitora, premješteno u London i sada se zove „Steelmin See Limited“.

Vrlo je zanimljiva priča o tome kako su Britanci došli u Jajce, uložili milijune, osnovali „Steelmin BH“ i započeli proizvodnju.

Delić je kao izbjeglica 1994. završio u dalekoj Australiji, gdje je nakon nekoliko godina adaptacije počeo raditi u firmi koja se bavi proizvodnjom istih proizvoda kao i nekadašnja „Elektrobosna“.

– Nakon višegodišnjeg rada i stjecanja povjerenja, uspio sam nagovoriti vlasnike kompanije da ulažu u bivšu „Elektrobosnu“, gdje sam kao inženjer radio i prije rata. Oni su pristali, željeli su investirati, ali je glavni uvjet bio da se vratim u BiH i pokrenem proizvodnju s kolegama koje su radile sa mnom u „Elektrobosni“. To sam i uradio uz pomoć mojih kolega inženjera Perice Purića, Drage Jarića i Dragomira Čulića, kao i naših radnika – priča Delić.

Odluka o odlasku u penziju, kako navodi, i nije tako nagla, nagovještavao ju je i ranije, ali je najprije trebalo završiti remont peći za proizvodnju ferosilicija, upaliti je i početi proizvodnju.

– To je uspješno završeno, peć je puštena u pogon i obavljen je probni rad. I taman kad je proizvodnja trebala biti nastavljena i povećana, u tim mjesecima dolazi do enormnih povećanja cijene električne energije na tržištu, tako da je bilo pitanje profitabilnog nastavljanja proizvodnje. Investitor je odlučio da nastavi na otklanjanju nedostataka na peći, koji su uočeni u probnom radu, a nadali smo se da će cijena struje početi padati kako bismo nastavili proizvodnju. Kako se to još nije desilo, a u nedostatku obimnijeg i komplikovanijeg posla, ja sam odlučio da se povučem u penziju – pojašnjava Delić.

Produžiti tradiciju

U Jajce se vratio krajem 2010. godine i, kako kaže, sa svojim timom i svim zaposlenima uradio ogroman posao na uspostavljanju proizvodnje.

– Siguran sam da smo ušli historiju BiH, odnosno da smo produžili tradiciju Jajca i ove regije u proizvodnji ferolegura. Nakon svega, vrijeme je da se pruži prilika mlađima koje smo osposobili – navodi Delić, dodajući da želi zahvaliti i državi Australiji i australskom narodu koji su nesebično pomogli njemu i drugim bh. građanima.

Napisao knjigu o proizvodnji ferolegura

– Sve ove godine iskoristio sam da o proizvodnji ferolegura napišem knjigu, koja ovih dana izlazi iz štampe. Smatrao sam da trebam pokušati dati doprinos svom rodnom kraju, jer kako ima heroja u ratu, ja sam tako pokušao biti heroj u miru. A jesam li u tome uspio, neka sud daju moji dragi sugrađani – ističe Delić.