- Marketing -
Četvrtak, 23 rujna, 2021
- Marketing -

Jaja 5 KM, vreća krumpira 15, kilogram krušaka 5, nektarina 4, smokava 5 KM

Pročitajte i ovo

Voditeljica u programu uživo naglo pala pred kamerama, krivac je pas

BBC-jeva reporterka Carol Kirkwood (59) u ponedjeljak ujutro javila se s Chelsea Flower Showa kada ju je zlatni labrador iznenada povukao dok ga...

FOTO: II. Seminar za voditelje crkvenih zborova

Irena Čavara, voditeljica našeg župnog zbora i Dunja Petrušić, jedna od voditeljica Framinog benda i ove su godine, u...

FOTO | Inspirirani dolaskom jeseni, sudionici UZOR radionice za djecu upoznali su se s godišnjim dobima

U partnerstvu udruge UZOR iz Busovače i HUM Središnja Bosna svake se nedjelje održavaju interaktivne radionice za djecu uzrasta...
Kilogram krumpira u veleprodaji na čapljinskoj tržnici dosegnuo je cijenu od 1 konvertibilne marke, u maloprodaji se vreća krumpira od 10 kilograma prodaje za 13 do 15 KM.

Pandemija koronavirusa, smanjena proizvodnja i vremenski uvjeti razlog su rasta cijena gotovo svih životnih namirnica. Medijski prostor već neko vrijeme pune informacije o poskupljenjima, prvenstveno mesa, odnosno piletine, te najave kako se očekuje rast cijena kruha i ostalih pekarskih proizvoda. Međutim, cijene voća i povrća obaraju rekorde, piše Večernji list BiH.

Kilogram krumpira u veleprodaji na čapljinskoj tržnici dosegnuo je cijenu od 1 konvertibilne marke, u maloprodaji se vreća krumpira od 10 kilograma prodaje za 13 do 15 KM. Prodavači, ali i kupci kažu kako krumpir nikada nije imao veću cijenu u rujnu. Za kilogram zelene salate treba izdvojiti 4 KM, a cijene graha tek trebaju skočiti. Naime, zbog vremenskih uvjeta već se najavljuje nestašica te namirnice, stoga ne treba čuditi ako cijena graha vrtoglavo poraste. Domaći proizvođači kažu kako je trenutačno porasla i cijena rajčica, paprika, krastavaca… Početkom tjedna čapljinska veletržnica bila je gotovo prazna, a mali broj prodavača nudio je siromašan asortiman voća i povrća.

– Krenuli smo u nabavu voća i nešto povrća, međutim, našli smo samo prodavače šljiva, krumpira i grožđa. Ponuda je jako loša. Cijene su visoke, ali opet značajno niže nego kada se kupuje kod preprodavača – govori stariji bračni par koji se netom vratio iz kupnje. Maloprodajne cijene voća u BiH ovoga su ljeta više nego ikada u posljednjih deset godina. Kilogram jabuka kreće se od 2,50 KM pa naviše, cijena limuna varira od tri do pet KM, breskve su oko 3,50 KM pa naviše, nektarine se mogu kupiti za 4 KM po kilogramu, svježe smokve su pet KM, a kilogram kivija dosegao je cijenu od oko 7 KM. Zanimljivo je da su trenutačno banane cijenom među prihvatljivijim voćem stanovnicima Bosne i Hercegovine jer, primjerice, za kilogram krušaka, koje koštaju 5 KM, mogu kupiti gotovo tri kilograma banana (1,70 do 2 KM po kilogramu). Kupci su zbunjeni jer su u ljetnim mjesecima ranijih godina cijene voća uglavnom bile jako pristupačne.

Predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača RS-a Stojan Marinković je za Nezavisne novine objasnio zbog čega je došlo do enormnog poskupljenja voća. Ističe kako su voćkama najprije naškodili kasni mrazovi, koji su desetkovali urod šljiva, jabuka i krušaka, što je dovelo do znatnog oštećenja voća i pada prinosa.

– Nakon toga imali smo i visoke temperature dulje razdoblje, kada je došlo do oštećenja plodova koji su se formirali na stablima te smo zabilježili pad kvalitete i najveći dio tog voća završio je u preradi – navodi Marinković. Da je ekstremna suša smanjila urod voća i na prostoru Federacije BiH, potvrdio je Refik Boloban, predsjednik Udruge građana za proizvodnju i preradu voća Konjic, koji navodi kako je ove godine urod voća prepolovljen.

- Advertisement -

– Visoke temperature i nedovoljno vode utjecali su na to da se prinosi smanje od 40 do 50 posto – rekao je Boloban. Istaknuo je da, nažalost, trgovci nerijetko maržu dižu i do 100 posto kako bi postigli profit. Uz navedeno, porasle su cijene domaćih jaja, koja se sada prodaju i po 5 KM (deset jaja), cijena domaće piletine, koja se donedavno prodavala za 6 do 7 KM, sada je 10 KM, cijena vreće kukuruza je s 11 KM skočila na 20 KM, litra ulja skuplja je za 50 posto, a hoće li i dalje rasti, ovisi o novoj žetvi.

Nestašica je pogodila i pčelare koji med već prodaju za 20, 30, pa čak i 40 KM po kilogramu. Razlog tome je jako loša godina, odnosno klimatske promjene koje utječu na vremenske prilike.

 

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Slovenija će Bosni i Hercegovini donirati još 100 tisuća doza Pfizera

Vlada Republike Slovenije donijela je odluku o donaciji 100.620 doza Pfizerovih cjepiva protiv koronavirusa Bosni i Hercegovini. Vlada je zadužila...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo