spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Izgubljena je vrijednost čovjekova dostojanstva

“Na žalost, kao i mnoge druge stvari, i ta stvarnost s migrantima je tužna priča politizacije i igra s čovjekovim dostojanstvom”, upozorio je kardinal Puljić.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, prvoga dana nove 2021. govorio je za KTA u vezi s teškim stanjem u kojem se posebno posljednjih dana nalaze migranti u Bihaću i okolici. “Na žalost, kao i mnoge druge stvari, i ta stvarnost s migrantima je tužna priča politizacije i igra s čovjekovim dostojanstvom. Prije svega tužno je kako je nastala ta migracija. O uzrocima se ne govori niti se analizira. Ljudi su tu na terenu, ali ne svi s istim namjerama. Odgovornost zbrinjavanja najviše pada na leđa lokalnoj vlasti bilo države bilo pojedinog kraja”, kazao je kardinal Vinko naglašavajući kako je izgubljena vrijednost čovjekova dostojanstva kada je upao u mlin političkih interesa te dodao kako je nehumano, a i, veli, još težu riječ treba upotrijebiti, tako ljude ostaviti u ovoj zimi pod vedrim nebom.

Upozorio je također kako organizirano društvo ima pravo kontrolirati ulazak i izlazak iz jedne države. “A kada se u njoj nađu ljudi, ne smije ni jedno društvo ni odgovorni u društvu izgubiti humanost i odgovornost poštivanja ljudskog dostojanstva. U tim migrantima valja prvo vidjeti čovjeka te svakome omogućiti da se ostvaruje kao čovjek. Prvo se mora stvoriti sigurnost i za domaće i za migrante. Uzročnike nesigurnosti valja imati pod kontrolom i pod normalnim podložnostima zakonu reda i mira”, poručio je vrhbosanski nadbiskup, napominjući kako su se Biskupska konferencija BiH i Komisija Justitia et Pax oglašavali po tom pitanju.

“Naše strukture Caritasa su pružale pomoć koliko je moguće u našim skromnim mogućnostima. Država je dobila potporu da osigura zbrinjavanje migranata. Zato ne smije ignorirati svoju odgovornost, a pogotovu ne smije izgubiti vrjednovanje čovjeka u njegovom dostojanstvu”, naglasio je kardinal Puljić.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM