Izetbegović nakon sastanka: ”Rješenje je da se HDZ povuče”

Čović nakon sastanka nije imao komentara.

”Imam osjećaj da se vrtimo u krug i po meni je jedino rješenje da HDZ BiH odustane”, rekao je u izjavi nakon sastanka sa izaslanstvom SAD-a i EU lider SDA Bakir Izetbegović.

Dodao je kako se uzda u sastanak Neumu gdje će biti prisutni predstavnici većine parlamentarnih stranaka. Kaže kako očekuje da se tu napravi pomak uz dozu odgovornosti.

“Gdje je izlaz? To je spremnost, eventualna, HDZ-a i HNS-a da shvate da nemaju pravo na veto i blokadu 100% tema koje se odnose na FBiH jer u ovom času to rade, blokiraju Federaciju BiH”, rekao je.

Kaže da, ukoliko bude te spremnosti da zaista štite, možda preciznije definirani vitalni interes hrvatskog naroda, a da ne sprečavaju volju većine u federalnom parlamentu, može se naći rješenje i za sve ostalo.

“Prijedlozi HDZ-a sada su tri koraka unatrag. Treba shvatiti da ne mogu predstavnici Hrvata raditi ovo što rade već tri godine ili kada je u pitanju Ustavni sud već dvije godine”, istakao je.

Izetbegović je rekao da stranci nisu predstavili nikakav papir s prijedlozima, osim onoga što je Venecijanska komisija od prvog dana na tome da se brišu etnički prefiksi i da bez toga nema implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava.

“HDZ se odupire, ali mislim da neće moći ostati na tome. Ako ne bude dogovora, izbori će biti po sadašnjem zakonu. Morat će pristati, neće valjda uraditi i tu stvar, neće valjda dokinuti pravo građanima na izbore. Ne vjerujem da će se HDZ u to upustiti”, kazao je.

Što se tiče prijedloga Milorada Dodika da se zakonski zabrani i nazivanje entiteta, grupa i pojedinaca genocidnim i da je to uslov RS-a za povratak u institucije BiH, Izetbegović je rekao:

“Dodik traži način da se vrati u Parlament BiH, Vijeće ministara.. I to je dobro, mi to podržavamo. Mi nikada nismo jedan narod, npr sprski, nazivali genocidnim, niti smo Republiku Srpsku zvali tako. Prihvatili smo je u Dejtonu 1995, goidine, ali znamo što je prethodilo. Dogodio se genocid i u njega je bila involivrana vojna i politička struktura koja će uspostaviti RS. Ali nemamo namjeru vrijeđati entitete i narode. Tako da ovo jeste jedan izlaz. Oni koji prave probleme i blokade zaslužuju sankcije, a oni koji se trude i ulažu napore ne zaslužuju sankcije”, dodao je.

Prokomentirao je i izjave da je FBiH neuspješna i komplicirana, a RS uspješna.

“To nije točno. FBiH sa svojom kompleksnošću ima trostruko veće pribiranje neizravnih poreza, dakle potrošnja je trostruko veća. Potrošnja goriva, dakle industrije, je četiri puta veća nego u RS-u. FBiH je manje zadužen i uspješniji entitet od Republike Srpske”, kazao je.

Čović nakon sastanka nije imao komentara.

Podsjetimo, predstavnici HDZ BiH i SDA sastali su se direktoricom pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Matthewom Palmerom.

Ranije su na istom sastanku bili lider SNSD-a Milorad Dodik, Nenad Stevandić (US) i Darko Banjac (NPS), ali i predstavnici opozicije u RS-u, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić.

Palmer i Eichhorst jutros su održali sastanak sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Kako je najavljeno, sutra poslijepodne odlaze u Neum na završne pregovore. Prije toga će imati sastanak s Interresornom grupom u Parlamentu BiH.

Podsjećamo Palmer i Eichhorst, su ponovo stigli u Sarajevo kako bi nastavili pregovore oko izmjena Izbornog zakona.

Pregovori će trajati četiri dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Papa Franjo: Roditelji trebaju biti podrška svojoj gay djeci

Novi video: Na imanju ostao bez ičega, bruceloza mu uništila sve ovce i kravu