Izbor najkvalitetnije kobasice, rakije šljivovice i viljamovke

Zanimljivo, moglo bi se reći, i jedinstveno natjecanje na ovim prostorima organizirano je sinoć u prepunom restoranu motela “Ski Mići” na Busovačkoj planini (Busovačke staje op. a.) na nadmorskoj visini od 1600 i nešto više metara.

Odmah treba reći da je natjecanje održano u posebnom “zimskom sportu”, u izboru najbolje i najkvalitetnije kobasice, rakije šljivovice i viljemovke (kruške). Natjecali su se majstori (amateri), njih više od 60, specijalisti za izradu i sušenje kobasice te proizvođači ovih vrsta rakija.

Za sva tri segmenta natjecanja najbolje je birao stručni žiri. Sastavljen je bio od rakijopija i specijalista za “tamanjenje” kobasica (ističe se kako je to, kobasica i rakija, Bogom dana kombinacija u ovim zimskim danima) u lijepom, ugodnom, vrhunskom motelu “Ski Mići” koji je vlasništvo uglednog Busovljaka Miroslava Šafradina.

Imali su članovi žirija težak (ali i ugodan) zadatak izabrati i nagraditi po trojicu najuspješnijih proizvođača kobasica i popularnih rakija s područja Busovače, Viteza, Kiseljaka, Fojnice…

Kažu kako je bilo vrhunsko ozračje podgrijavano maliganima i ukusnim kobasicama, natjecatelji su imali i svoje navijače, a ocjenjivački sud je pošteno (kao i inače kada su suci u pitanju u bilo kojoj oblasti života i rada) birao i izabrao najbolje.

Bilo je, neki tvrde, negodovanja nezadovoljnih odlukama sudaca, ali mnogo više burnog pljeska i odobravanja i za suce i rakije i kobasice i natjecatelje… A sve je, kako i priliči ozbiljnim ljudima, uglavnom poznanicima i prijateljima, bilo u najboljem redu – veselo, uz kvalitetnu trpezu (kobasice u prvom planu) i izbor pića (“Oj rakijo, rako, ja te volim jako…”) i glazbu uživo.

Zadovoljni su bili, prije svih, pobjednici Anto Matić iz Viteza, Jozun Blažević i Josip Šteko, obojica iz Busovače (kobasice), Vedran Šamija iz Viteza, Ivan Baja Šimić i Nikola Plavčić, oba iz Busovače (viljamovka), Franjo Šarić iz Viteza, Miroslav Bošnjak Ćiro i Danijel Ivanković, obojica iz Busovače (šljivovica).

Slavlje (poneko tugovanje) i veselje trajali su doslovno do ranih jutarnjih sati, a dio ugođaja s Busovačke planine prenesen je i u gradske kafiće gdje je se slavlje nastavilo.

Pogledajte fotografije:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Busovački lovci ubili dva vuka (FOTO)

KM, Novac

Savez sindikata Federacije BiH traži povećanje minimalca na 623 KM