spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Iz Washingtona za Bruxelles: Političko Sarajevo urušava formulu 1-2-3, vizija građanske države prkosi Ustavu

Kirurški precizna analiza suradnice centra “Woodrow Wilson” dr. Marte Vrbetić upozorava u kakvoj bi se opasnosti BiH mogla naći ako se ne spriječi Bošnjake da izbace Hrvate iz vlasti nakon izbora

”Nered izborne reforme nagovještava neizvjesnu budućnost daytonskog mira u BiH” naslov je analize koju je u jednom od najčitanijih online medije “Brussels Morning” u sjedištu EU-a objavila Marta Vrbetić, suradnica centra “Woodrow Wilson” u Washingtonu, piše Večernji list BiH.

Ova doktorica znanosti u oblasti međunarodnih odnosa upozorava kako je iznimno rizično ostaviti BiH u sadašnjem rascjepu uoči izbora, posebice jer odluka Ustavnoga suda BiH kojom su poništene odredbe Izbornog zakona nikada nije provedena. Upozorila je kako su ključni napori administracija SAD-a i Europske unije bili usmjereni kako bi se popravili odnosi Hrvata i Bošnjaka, a što je pak ključno za stabilnost i države BiH.

”No, unatoč njihovim unutarnjim razlikama po drugim pitanjima, bošnjačke nacionalne stranke, bosanskohercegovačke građanske stranke i civilno društvo koje ih podržava – ili ukratko – političko Sarajevo – bili su jedinstveni u odbijanju izbornih prijedloga SAD-a i EU-a. Konačni cilj Sarajeva je ‘građanska država’ – unitarna država bez entiteta, konstitutivnih naroda ili podjele vlasti. Odbačena od Srba i Hrvata, sarajevska vizija građanske države dala bi vlast bošnjačkoj većini, prkoseći daytonskom sustavu podjele vlasti. Iz daytonske mirovne formule 1-2-3 Sarajevo želi zadržati samo priznatu jedinstvenu državu (1), a eliminirati entitete (2) i konstitutivne narode (3)”, upozorava. Objasnila je kako se ignoriraju odredbe presude u predmetu “Ljubić”, kojim se utvrdilo “legitimno političko predstavljanje… zasnovano na demokratskom izboru onih koji su predstavljeni i čiji su interesi predstavljeni” i “vezu između onih koji su predstavljeni i njihovih političkih predstavnika”. “Ta veza između hrvatskog biračkog tijela i njihovih predstavnika izostala je kada hrvatske dužnosnike bira većinski bošnjačko biračko tijelo”, navodi ona i upozorava kako to predstavlja najizravnije rušenje Daytonskog sporazuma. Navela je primjer Željka Komšića kojega gotovo isključivo biraju bošnjački birači. Ona dodaje kako bi izborna reforma bila najkorisnija za pluraliziranje Hrvata, čime bi se otvorila mogućnost da glasuju za manje stranke bez straha da će ih Bošnjaci nadglasati. Vrbetić je upozorila kako je najopasniji izborni inženjering u slučaju Doma naroda, čime se stvara mogućnost da se Hrvate isključi iz izvršne vlasti. Navela je primjer Bošnjaka koji se lažno izjašnjavaju kao Hrvati te upozorila kako su prosvjedi u Sarajevu protiv očekivane, ali nedonesene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta bili skretanje pozornosti na malverzacije koje se čine protiv Hrvata.

”Daytonske odredbe imale su za cilj spriječiti upravo ono što Sarajevo namjerava – političku asimilaciju Hrvata brisanjem daytonske kategorije konstitutivnih naroda i uspostavom neustavne većinske vladavine u korist sarajevskih izbornih jedinica. Bh. Hrvati bi na sarajevski ustavni puč mogli reagirati bojkotom institucija Federacije, stvaranjem vlastite autonomne regije. Republika Srpska, koju podržava Rusija, mogla bi iskoristiti nevolje u Federaciji da proglasi neovisnost. Jasno je da jednostrano narušavanje jedne od daytonskih kategorija, kao što su konstitutivni narodi (3), može ugroziti cijeli Daytonski mirovni sporazum 1-2-3”, upozorava doktorica međunarodnih odnosa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM