Subota, 20 kolovoza, 2022

Ispovjest radnika o radu na auto otpadu u Vitezu: Potpisivao godišnji od 22 dana, odmarao samo 5

Pročitajte i ovo

Kako je raditi na auto otpadu u Vitezu: Pakovao sam skupocjene automobile. Potpisivao godišnji od 22 dana a odmarao 5, sve za 480 KM na banku

Redakciji portala Crna-Hronika javio se radnik auto otpada iz Viteza gdje je s našim čitateljima, podijelio neugodno iskustvo koje je doživljavao tijekom više godina rada za svog poslodavca.

Privatnikova nepravda prema meni, običnom radniku.

Radio sam na auto otpadu u Vitezu skoro 4 godine. Otpad nije uvjetan poslao za rad, ni da se radi 1 godina dana, a da ne pričamo o 2, 3 ili 4 godine rada po kiši, snijegu ili velikim vrućinama. Sve za platu od 450/480KM platu na koju si prijavljen i još ostatak na ruke. Ukupno sam zarađivao od 600-900KM. Zavisi od godina rada.

Godišnji odmor sam imao samo 5 radni dana, a potpisivao sam nekih 23, 24 dana koliko me zakonski pripada.

Zbog situacije u državi držao sam se tog posla, radio i osiguravao egzistenciju za sebe i svoju porodicu.

Dodatno sam prodavao rabljena vozila i kako bih zaradio za sebe i svoju porodicu. Gazdi je to jako smetalo jer ne voli tuđi uspjeh po bilo kojem pitanju.

Vremenom su tenzije rasle između mene i poslodavca, gdje sam ja na kraju tražio otkaz. Poslodavac je bio jako specifična osoba, ako nešto kaže, nakon nekog vremena to negira. Ja sam počeo da snimam svaki razgovor mobitelom u džepu. Razišli smo se lijepo, sto imam također imam dokumentirano.

Kako je vrijeme odmicalo, tražio sam novi posao, ali su mi svugdje vrata bila zatvorena. Svaki moj prijatelj koji je otišao nekom potrebom na taj otpad, jako loše priče su mi prenosili. Kako sam ja loš, prevarant, lopov. Što se širilo u sve većem krugu ljudi.

Nekoliko puta sam nazvao upozorio ih da me ostave na miru, jer ja sam istog trenutka okrenuo novi list kao da nikad nisam radio na tom mjestu. Moja upozorenja nisu pila vode, tako da sam se odlučio na sudski proces i otkrivanju svih nedjela koje su radili a naredbom ja kao radnik izvršavao.

Navest ću samo nekoliko stvari..

Pakovanje udarenih automobila, gdje smo sastavljali automobil iz više dijelova. Lično sam sudjelovao u tome, jer moram raditi sve što mi gazda kaže.

Varanje auto osiguranja

Kupe nove zamjenske dijelove. Zatim se to namontira, udesi automobil. Nakon slikanja iz osiguranja, skidaju se ti dijelovi i montiraju originalni dijelovi što su već skinuti.

Automobile od kompanija koje su imale velika dugovanja prema državi, su kupovali pa prepravljali. Morao sam da siječem automobile, brišem brojeve motora i sklanjao svake dokaze da se radi o tim automobilima a radilo se o skupocjenim automobilima koje svakodnevno viđamo po cestama širom BiH.

Pisao sam u običnu svesku sve što prodam. To je bila službena sveska firme. Dnevne cifre su bile velike. Prijavljivalo se državi nije ništa. Bilo je tu svega, kupovine zabranjenih i krivičnih stvari. U slučaju dolaska inspekcije, morali smo sakriti tu svesku.

Sve navedeno sam sačuvao kao materijalni dokaz u vidu slika, audio i video snimaka koje će mi pomoći na sudu.

Nažalost živimo u državi i vremenu gdje, ako imaš novac možeš sve. Tako da ću na kraju ipak ja snositi veće posljedice od njih. Spreman sam na to jer ne mogu više.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo