Nedjelja, 29 studenoga, 2020

Intervju: Dopredsjednica ŽO HDZ BiH ŽSB i zastupnica u Saboru ŽSB Suzana Krišto

Pročitajte i ovo

Sve što morate znati o magneziju – koliko ga trebate, kako prepoznati manjak u organizmu

Bez magnezija naše tijelo ne bi mogli funkcionirati pravilno. Radi se u vrlo važnom mineralu koji, osim što pomaže radu crijeva, ključan...

U Novom Travniku u pogon puštena prva solarna elektrana

U Novom Travniku danas je u pogon puštena prva solarna elektrana na ovom područjima snage 62kW. Solarni paneli postavljeni...

Luka Modrić nominiran za najboljeg nogometaša stoljeća

Jedan od najboljih igrača u hrvatskoj povijesti te kapetan reprezentacije Luka Modrić nominiran je u kategoriji najboljeg nogometaša stoljeća,...
Izvor: Večernji list BiH

INTERVJU: Dopredsjednica ŽO HDZ BIH ŽSB i zastupnica u Saboru ŽSB Suzana Krišto -Sustavno ulagati u razvoj mladih i povećati njihovo aktivno sudjelovaje u društvu kroz uspostavljanje partnerskog odnosa sa državom

O položaju mladih u Županiji Središnja Bosna, sprečavanju njihovog odlaska, političkoj situaciji, unapređenju odnosa, stvaranju stabilnog društva…razgovarali smo s mladom zastupnicom u Saboru ŽSB i dopredsjednicom ŽO HDZ BIH ŽSB Suzanom Krišto, na čiju je inicijativu ova županija dobila ministartsvo koje će se baviti i pitanjima mladih.

Kakav je položaj mladih u SBŽ-u? 

Položaj mladih u ŽSB nije zadovoljavajući i zbog toga sam kao zastupnica u Saboru ŽSB i članica HDZ BIH odlučila u okviru svojih mogućnosti potaknuti izmjene zakona i drugih mjera koje će poboljšati položaj mladih u ŽSB.

Ukupna ekonomska situacija ne omogućava dobijanje kvalitetnih poslova, a samim tim ni rješavanje osnovnih egzistencijalnih potreba. Zbog toga se mnogi mladi odlučuju na odlazak iz ŽSB tražeći rješenja za iste.

Suočavajući  se s mnogim izazovima, krenuvši od obrazovanja, zapošljavanja i rada,  socijalne skrbi i društvenog angažmana nailaze na mnoge prepreke koje sami ne mogu savladati, te je neophodna pomoć županijskih institucija.

Postoji spremnost kod velikog broja mladih na poduzetničke poduhvate i društveno-politički angažman, ali angažiranost  mladih nije na visokoj  razini u aktivnom političkom djelovanju, dok je  nešto viša u okviru nevladinih udruženja.

Mnogi smatraju da nemaju utjecaja na donošenje važnih odluka, čak i onih koje se tiču njih samih. Zbog toga moramo potaknuti mlade i educirati ih kako da više utječu na odluke institucija, a posebno vezanih za njih same.

Također, potrebno je približiti mladim ljudima način na koji funkcionira državni sustav i  nevladine organizacije i prednosti od aktivnog sudjelovanja.

U tome značajnu ulogu imaju mediji, te vam se zahvaljujem na pozornosti koju vi posvećujete ovoj problematici.

Budući da je na posljednjoj sjednici Sabora SBŽ-a jednoglasno usvojena odluka o izmjeni naziva i djelokruga ministarstava, koji su daljnji koraci? 

Posebno me raduje što je moj prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ustrojstvu i djelokrugu županijskih ministarstava i drugih tijela županijske uprave  u ŽSB dobio jednoglasnu potporu. Zakonom je izmijenjen  naziv i djelokrug ministarstva.

Resorni ministar je dužan uskladiti pravilnike o unutarnjem ustrojstvu ministarstva i sistematizaciji radnih mjesta s djelokrugom utvrđenim ovim Zakonom.

Vjerujem da će se Vlada ŽSB, a na prijedlog ministra, opredijeliti za osnivanje posebnog odjela za mlade, zaposliti službenike za mlade koji će raditi u otklanjaju prepreka za osiguranje normalne egzistencije mladih u ŽSB i  koordinirati i pratiti provođenje mjera iz Strategije za mlade.

Drugi korak je  donijeti Strategiju za mlade u ŽSB koja je trenutno u proceduri u formi Nacrta. Očekujem da bude vrlo brzo na dnevnom redu sjednice Sabora ŽSB, kako bi otvorili javnu raspravu o Nacrtu i tako omogučili svim zainteresiranim udrugama mladih, institucijama vlasti županije i svima ostalima da daju svoje prijedloge kako bi Strategija u formi Prijedloga obuhvatila sve potrebite mjere za poboljšanje položaja mladih u žsb.

Cilj je usvojiti dokument  institucija vlasti ŽSB s programom djelovanja prema mladima, što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja i mjere za realizaciju ciljeva Strategije.

Je li SBŽ prva županija koja je dobila ministarstvo koje će se baviti pitanjima mladih? 

U Federaciji BiH od deset županija, do sada su samo  tri županije  prepoznali mlade kroz naziv ministarstva.

Ponosna sam što se i ŽSB opredijelila ovoj institucionalnoj potpori   mladima, te pozivam i ostale županije da prepoznaju važnost institucionalne brige za mlade.

Mladi su sadašnjost i budućnost društva, resurs inovacija i pokretačka snaga. Zbog toga je neophodno kontinuirano i sustavno ulaganje u razvoj mladih i uspostavljanje partnerskog odnosa mladih i države kako bi se povećalo aktivno sudjelovanje u društvu.

Budući da ste Vi inicijatorica zakonske izmjene i dopune kojom je planirano da županijsko Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta postane nadležno i za pitanje mladih, radili ste i na izradi strategije za mlade. Imate li podatke koliko je mladih u Vašoj županiji? Koliko je Hrvata? Koliko mladih ne uspijeva riješiti stambeno pitanje? Imate li podatke koliko je mladih ljudi napustilo županiju posljednjih nekoliko godina? U kojem dijelu županije je najgora situacija kada je riječ o odlascima i koji je najčešći razlog ?

Teško je imati točne podatke, s obzirom da je Popis stanovništva bio 2013. godine s poznatim prijeporima oko istog.

Sada smo u 2019.godini, šest godina poslije popisa tako da je upitno danas koristiti te podatke, imajući u vidu aktualne migracije.

Prema  Popisu stanovništva iz 2013. godine na području Županije Središnja Bosna živi ukupno 254.686  stanovnika, od kojih je 75.134 mladih (od 15 do 34 godina života),

56.650 mladih (od 15-29 godina života ) a od toga je 40% Hrvata.

O broju odlaska možemo govoriti opisno, jer ni jedna institucija ne vodi precizno evidenciju koliko je mladih napustilo županiju, ali se radi o velikom broju.

Može se kazati da je situacija po pitanju odlaska približno ista na prostoru cijele županije. Jedan od razloga, kako sam i ranije rekla, je teško rješavanje stambenog pitanja i vrlo mali broj uspijeva to samostalno riješiti. Jedna od mojih inicijativa, koja je u proceduri, je oslobađanje poreza na promet kod kupnje prve nekretnine osobama do 40 godina, što bi bio značajan korak pri osamostaljivanju. S obzirom da je 95% prihod općina, nekoliko općina se izjasnilo da podržavaju navedenu inicijativu, ali još nemam odgovor svih općina.

Planirate li u skorije vrijeme raditi na novim inicijativama? Koje bi to bile?

Naravno, kroz izradu prijedloga Strategije za mlade u ŽSB, uvažit ću sve konkretne prijedloge, a za provedbu istih treba konkretna izmjena Zakona.

Jedna od važnih mjera koju želim istaknuti je uvezivanje potreba gospodarstva sa obrazovnim sustavom kako bi se školovali kadrovi koji su potrebni poduzećima na prostoru ŽSB.

I dalje ću inzistirati da se u svim zakonima prepoznaju aktivnosti i mjere koje će omogućiti bolju poziciju mladih u društvu, omogućiti im zapošljavanje i otvaranje poduzeća  i poticaje onima koji već imaju vlastita poduzeća i radna mjesta, te raditi na poticajnim mjerama za usklađivanje rada, roditeljstva i karijere.

Kakva je, prema Vašem mišljenju, politička situacija SBŽ-u? 

Politička situacija u ŽSB je relativno stabilna. Konstituiranjem Sabora ŽSB te Imenovanjem novog saziva Vlade ŽSB pravodobno smo implementirali  izborne rezultate. Pravodobnim usvajanjem Proračuna i odgovornom politikom raspolaganja sredstava osigurana je  stabilnost svih fondova, redovita isplata plaća i drugih izdataka iz Proračuna.

Mnoga važna pitanja se ne rješavaju jer ne postoji suglasnost stranaka u vlasti.

Kao što su: Zakon o državnoj službi, Odluka o osnivanju lovišta na području ŽSB, Zakon o inspekcijama, reguliranje Zavoda za školstvo itd.

Pred nama su mnogi izazovi kako osigurati sigurnost svakog stanovnika i ravnopravnost konstitutivnih naroda u županiji, te stvoriti pozitivno okruženje za gospodarski rast i razvitak.

Kakva je  suradnja među zastupnicima u županijskoj Skupštini? 

Suradnja među zastupnicima je zadovoljavajuća. O nekim pitanjima postignemo potpunu suglasnost, dok kod određenih pitanja imamo potpuno suprotna stajališta.

Smatram da dijalogom za sva različita stajališta trebamo tražiti kompromisna rješenja.

Posebno želim istaknuti odličnu suradnju unutar Kluba zastupnika HDZ BiH-HNS.

Što mislite koji su konkretni koraci koje bi Vlada SBŽ-a trebala pokrenuti kako bi potaknula ostanak mladih? 

Prvi korak smo uradili, a to je da smo izmjenama dobili i ministarstvo  nadležno i za mlade, i na taj način osigurali institucionalni i sustavni pristup  poboljšanju statusa mladih te objedinjavanju mjera i aktivnosti na poboljšanju statusa mladih u suradnji sa drugim ministarstvima  i tijelima uprave, kao i praćenje i provođenje mjera iz Strategije za mlade ŽSB;

Na temelju mjera, moći ćemo kreirati i nove Zakonske okvire koji omogućavaju ostvarivanje  prava na bolje obrazovanje, stipendiranje, rad i zapošljavanje, poduzetništvo te sve  oblasti u  društveno-političkom angažmanu.

Također trebamo potaknuti općine da u okviru svojih nadležnosti donesu mjere sa istim ciljem.

Kakav je suživot u SBŽ-u prema Vašem mišljenju?

Na prostoru ŽSB još su  izražene posljedice rata, koje opterećuju odnose naroda i suživot.

Potrebno je puno napora za očuvanje i unapređenje odnosa kako bi mogli izgrađivati stabilno društvo  u miru s međusobnim uvažavanjem.

Podcast UZOR

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Sutra prva nedjelja Došašća

„Bdijte!“ (Mk 13,37) – tako Isus sažimlje svoju slikovitu riječ o vjernom upravitelju koji utjelovljuje uspio kršćanski život. Isus...

Cikotić se vraća u optužnicu za ratni zločin nad Hrvatima Bugojna

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA) uskoro će se, uz brojne probleme, uključujući ubojstva, napade i pljačke koje u BiH svakodnevno izazivaju migranti koje...

Vitez: Održana komemoracija za Peru Gudelja

Danas je u Vitezu održana komemoracija za Peru Gudelja, gospodarstvenika, osnivača i suvlasnika poduzeća FIS d.o.o. Vitez. U oproštajnom govoru, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara...

Oglasila se inspekcija Ministarstva privrede KSB: Pojačana kontrola rada “na crno”

U uslovima otežanog poslovanja privrednih subjekata zbog pojave pandemije korona virusa (COVID-19) prisutni su slučajevi otpuštanja radnika i njihovo prijavljivanje na evidenciju Službe za...

VIDEO: Pronađen rijetki bijeli pingvin

Na otočju Galapagos otkriven je potpuno bijeli pingvin, objavila je uprava tamošnjega Nacionalnog parka, piše Hina. Turistički vodič prvi je put primijetio rijetku životinju na...

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo