Inspekcija već utvrdila prekoračenje propisane cijene peleta

Federalni tržišni inspektorat od subote je počeo vršiti pojačane inspekcijske nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH, a u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg cijene za pelet.

Naime, spomenutom odlukom Vlade FBiH propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima, odnosno 561 KM s PDV.

Odluka je stupila u subotu, 12. studenoga, a federalna i županijske tržišne inspekcije odmah su počele s realizacijom i nadzorom nad njenim provođenjem.

Federalni tržišni inspektorat je tako u subotu izvršio 26 inspekcijskih nadzora kod proizvođača i prometnika peleta FBiH, u okviru kojih je kod jednog subjekta nadzora utvrđeno prekoračenje propisane cijene od 561,60 KM, piše Klix.ba.

Kod četiri subjekta kod kojih je pelet zatečen u prodaji, nije bilo odstupanja od propisane cijene, dok kod ostalih kontroliranih subjekata pelet nije zatečen u prodaji.

FUZIP u svom službenom priopćenju navodi da je u nadzorima prvog dana primjene Odluke sudjelovalo svih 13 federalnih tržišno-turističko-ugostiteljskih inspektora, a od subote su putem web obrasca za prijavu nepravilnosti zaprimljene tri prijave građana o neusklađenim cijenama peleta.

Najavljuju da će Federalna uprava za inspekcijske poslove nastaviti s intenzivnim vršenjem nadzora nad primjenom ove Odluke i u sljedećim danima. Također, pozvali su sve proizvođače i prometnike peleta da korigiraju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmet sankcioniranja.

Od danas pelet do 560 KM, prijavite svakog tko ga prodaje skuplje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Predsjedništvo BiH kupuje stolice od 70.000 KM i vozilo od 150.000 KM

Vlasnica frizerskog salona Adore, Aida Saračević, nam je otkrila tretmane za svilenkastu kosu