IMAJU LI DJECA PRAVO NA ŽIVOT U MIRU? Pogledajte potresan dokumentarni film viteških osnovaca o ubijenoj djeci Viteza

0
326

Osam dječjih života prekinuto je 10. lipnja 1993. godine u Vitezu. Bila su to nevina djeca koja su od svetog Nikole tražila čokoladice “ako može proći od rata” i da “tata ozdravi”. Pogledajte potresan dokumentarac koji su izradili viteški osnovci.

Dana 10. lipnja 1993. godine u Vitezu je život izgubilo osmero hrvatske djece, a još 30 je ranjeno. Stradali su na igralištu i to od granate ispaljene s položaja bošnjačke Armije RBiH na dan kad nije bilo ratnih borbi, prenosi Dnevnik.ba

Viteški osnovci napravili su kratki dokumentarni film kojim se sjećaju stradale djece. Ni nakon 26 godina nitko nije odgovarao za ovaj zločin.

Tog kobnog 10. lipnja živote su izgubili Sanja i Milan Garić, Dragan Ramljak, Dražen Čečura, Boris Antičević, Sanja Križanović te brat i sestra Augustina i Velimir Grebenar.


Dječji život je popust lista papira na kojem svatko ostavlja bilješku. Potrudimo se da te bilješke budu pozitivne, pune ljubavi i ohrabrujuće.

„Naučimo djecu živjeti u miru!“ bila je misao vodilja pri nastanku dokumentarnog filma „Vita est“. Ovim filmom želimo poručiti kako sva djeca bez obzira na nacionalnost, rasu, boju kože imaju pravo na život u miru.

Neka naša djeca budu DJECA MIRA!

„Vita est“ je dokumentarni film kojim se Osnovna škola „Vitez“ predstavlja na natječaju „Ja domovinu imam, u srcu je nosim“ izdavačke kuće „Alfa“. Na scenariju su radile Nives Strinić i Ljubica Garić; kamera: Siniša Smiljić, Bojan Strukar; montaža: Siniša Smiljić; produkcija: Foto Studio Brzoka.