Četvrtak, 30 lipnja, 2022

Iako je zima ‘daleko’ grijanje je jedna od glavnih tema: Za sezonu treba 2.000 KM?

Pročitajte i ovo

Obećavamo da će cijene peleta i drugog ogrjeva u BiH biti niže u narednom periodu, ali o postotcima ne možemo govoriti, kažu iz kompanije Drvosječa

Nakon što su cijene peleta i ostalog ogrjeva na domaćem tržištu dostigle rekordne nivoe, na izvanrednoj telefonskoj sjednici Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz BiH. I u prethodnom periodu trgovci ogrjevom i peletom su više puta zahtijevali od VMBiH uvođenje zabrane izvoza iz države kako bi se regulirala cijena na domaćem tržištu. Poremećaj na europskom tržištu zbog rata u Ukrajini domaći proizvođači i trgovci ogrjevnim drvetom i peletom iskoristili su da proizvode prodaju po cijenama puno višim u odnosu na BiH, gdje je tona peleta dostizala cijenu od 640 KM, ogrjevnog drveta i do 130 KM po kubnom metru, dok je cijena oblovine ove godine viša i do 400 posto u odnosu na raniji period.

Muhamed Helać, predstavnik kompanije Drvosječa, kaže nam da će u naredni mjesec doći do smanjenja cijena, no još nisu sigurni “po kojem osnovu i za koliko će pasti cijene peleta i drva”.

– Sve zavisi od toga kako će se situacija na tržištu razvijati. Dobavljačima smo uputili dopise za smanjenje cijena i obećavamo da će biti niže, iako još ne znamo u kojem postotku, govori Helać.

Umirovljenica Ferida iz Sarajeva kaže nam da nije kupila pelet za ovu godinu zbog nedostatka novca. Dodaje da čeka da joj ovaj put članovi obitelji osiguraju pelet na koji se inače grije.

– Jako sam zadovoljna grijanjem na pelet, tako da ću i ove zime, bez obzira na visoke cijene, ostati pri tom stavu, kaže Ferida.

Podsjećamo, tona peleta prošle godine iznosila je između 300 i 330 KM, a sada je cijena dvostruko viša, dok je u prošloj godini metar drva koštao 116 KM, prenosi oslobodjenje.ba

Kada je u pitanju zabrana izvoza drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, iz Unije poslodavaca Republike Srpske ističu da odluka Vijeća ministara “može proizvesti ogroman problem domaćim proizvođačima briketa i peleta koji imaju ugovorne obaveze i koji će zbog takve odluke trpjeti ozbiljne posljedice”.
Od Vijeća ministara BiH zahtijevaju da se odluka izmijeni uvođenjem ograničenja izvoza, “tako da poslodavci ipak mogu izvršiti ugovorne obaveze iz prethodnog perioda”.

Ističu da tržište proizvodnje peleta u RS-u nije dovoljno veliko s obzirom na kapacitete, i u slučaju primjene odluke dio proizvođača peleta suočit će se s dodatnim problemom zbog velikog broja angažiranih radnika i transportnih sredstava, gdje bi štetu trpjeli i prevoznici.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

USVOJEN REBALANS PRORAČUNA ŽSB Povećanje od 34 milijuna KM

Danas je u Travniku održana 28. sjednica Sabora ŽSB. Zastupnici su raspravljali ukupno o devet točaka dnevnog reda, od...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo