spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

I Švicarska pred ukidanjem covid potvrda!?

”Čini se da je vrijeme uporabe covid potvrda pri svome kraju”.

Švicarski ministar zdravstva Alain Berset dao je za naznačiti da bi kontroverzne covid potvrde u njegovoj državi ubrzo mogle biti ukinute s obzirom da je odgovor tamošnjeg javnozdravstvenog sustava na pandemiju koronavirusa, kako se čini, ‘na pravom putu’.

Isprava koja, kao i u dobrom dijelu ostatka Europe, pokazuje je li neka osoba cijepljena, preboljela covid ili posjeduje negativan test na koronavirus, u Švicarskoj je u uporabu uvedena u srpnju prošle godine, a njezino posjedovanje je uvjet za ulazak na niz javnih mjesta i događaja. No, Berset je u subotu izjavio da je možda došao trenutak da se čitav sustav covid potvrda, o kojima su Švicarci u jednom trenutku glasali i na referendumu, stavi van snage.

”Čini se da je vrijeme uporabe covid potvrda pri svome kraju”, rekao je za list Schweiz am Wochenende, kako ga je citirao RT.

Dodao je da mu se čini da je država ‘na pravome putu’, ali je upozorio i da se ‘virus u nekoliko navrata pokazao nepredvidivim’.

Tijekom prošle godine u više švicarskih gradova organizirani su prosvjedi zbog uvođenja kontroverznih potvrda, ali i drugih korona restrikcija, a nakon što su protivnici lockdowna prikupili gotovo 200.000 potpisa, u prosincu je organiziran i referendum na kojemu je većina građana dala podršku tadašnjim epidemiološkim ograničenjima, uključujući i potvrde.

Od 20. prosinca sustav potvrda je postrožen na način da samo oni koji su cijepljeni ili preboljeli smiju ulaziti u restorane, na kulturna i sportska događanja te na druge javne događaje u zatvorenim prostorima. Također, privatna okupljanja su ograničena na maksimalno 10 ljudi ako je među njima samo jedna osoba starija od 16 godina koja nije ni preboljela covid niti se cijepila.

Prošli srijedu je vlada najavila da će pravila o samoizolaciji i obveznom radu od doma produljiti do kraja veljače. Također je iznijela planove da zadrži druge restrikcije sve do ožujka s obzirom da je Švicarska trenutno suočena s petim epidemijskim valom.

Iako je u petak evidentirano gotovo 38.000 novih slučajeva zaraze, ministar Berset je u subotu izjavio da bi vlada ipak mogla preinačiti odluku o obveznom radu od doma u preporuku kao i da bi mogla u potpunosti ukinuti obvezu samoizolacije ako u sljedećih nekoliko tjedana dođe do poboljšanja situacije.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti