spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović će odlikovati jajačku brigadu ‘Hrvoje Vukčić Hrvatinić’

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović će na svečanosti obilježavanja Dana oslobođenja grada Jajca 13.rujna ove godine odlikovati jajačku brigadu HVO „Hrvoje Vukčić Hrvatinić“ odličjem Reda Nikole Šubića Zrinjskog.

Ovo visoko odličje dodjeljuje se pojedincima i postrojbama za junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili iznimnim okolnostima u miru.Ovim odličjem se jajačkoj brigadi ukazuje velika čast posebno ako se zna da je brigada „H.V.Hrvatinić“ prva postrojba izvan gardijskog sastava HVO kojoj hrvatski predsjednik dodjeljuje ovako visoko odličje.

Ratni put jajačke brigade bio je težak i slavan

U obrani Jajca koje se 1992. godine nalazilo u skoro potpunom okruženju, crtu bojišnice dugu oko 130 kilometara branilo je ukupno 9 bojni HVO (sedam iz Jajca, jedna iz Pougarja, te bojna Kotor Varoš) te postrojbe TO i Armije BiH.U toj izuzetno neravnopravnoj borbi poginulo je 108 hrvatskih branitelja, a 526 ih je teže ili lakše ranjeno. Unatoč silnom junaštvu branitelja, Jajce doživljava sudbinu Vukovara i pada pod naletom nadmoćnog srpskog agresora.

Nakon pada Jajca listopada 1992. godine u Tomislavgradu se od preostalih pripadnika HVO Jajce ustrojava se Jajačka brigada „Hrvoje Vukčić Hrvatinić“.Pripadnici postrojbe sudjeluju u teškim borbama na Uskopaljskom, Ramskom, Kupreškom i drugim ratištima, a veliki broj pripadnika HVO Jajce sudjeluje u obrani hrvatskih područja Središnje Bosne. Pripadnici HVO Jajce i brigade H.V.Hrvatinić sudjelovali su u skoro svim oslobodilačkim operacijama Hrvatske vojske i HVO, branili hrvatske krajeve, spašavali nevine živote i donosili slobodu na okupiranim područjima.

75 pripadnika Brigade i HVO Jajce poginulo je braneći hrvatske krajeve nakon pada Jajca, a 12 ih je poginulo nakon oslobođenja Jajca rujna 1995. godine.HVO Jajce i brigada Hrvoje Vukčić Hrvatinić skupo je platila slobodu koju danas uživamo u svoj kraljevskom gradu Jajcu. Ukupno 195 jajčana pripadnika HVO-a dalo je svoj život a 696 ih je ranjeno – neki od njih i po više puta.

Prvi ušli u Jajce

Pripadnici brigade „H.V.Hrvatinić“ u sastavu 55.domobranske pukovnije sudjelovali su i u operaciji Maestral kojom je oslobođen njihov grad.
Upravo su pripadnici HVO Jajce bili prvi koji su, jurišajući ispred ostalih postrojbi u napredovanju, ušli u Jajce i proglasili grad slobodnim nakon 3 godine srpske okupacije.Razumljivo je onda koliko za pripadnike HVO Jajce znači ova, 27. obljetnica oslobođenja njihovog kraljevskog grada.

Ovom prilikom čestitamo svim pripadnicima HVO Jajce na junačkoj borbi i na slobodi koju su na darovali.

Izvor: Centralna

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti