Hrvatska prodaje zaplijenjenu imovinu Ive Sanadera

Former Croatian Prime Minister Ivo Sanader listens to the reading of a court judgment in Zagreb, November 2012. Photo: EPA/ANTONIO BAT.

Nakon pravomoćnih presuda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera država je krenula u naplatu desetaka milijuna kuna.

Zaplijenjena imovina Sanadera i njegove obitelji ide na prodaju, a u to spadaju nekretnine, zemljišta i vrijedna umjetnička djela.

Kako javlja HRT, Županijsko državno odvjetništvo je pokrenulo postupak prodaje zaplijenjene Sanaderove imovine temeljem pravomoćne presude u slučaju Planinska i Fimi media.

Sanaderove nekretnine

Kuća u Krapju pokraj Lonjskog polja jedna je od nekretnina koje će ići na bubanj. Kuću je Sanaderov pokojni punac kupio 2008. godine. Nakon uvida u dokumentaciju suda u Novskoj vidi se da je država pokrenula postupak brisanja tzv. plombe kojom se u sudskom postupku branila prodaja odnosno otuđenje ove nekretnine.

HRT javlja da je postupak pokrenut za još za četiri nekretnine koje u zemljišnim knjigama uglavnom glase na članove Sanaderove obitelji, kao što su nekretnine na Goljaku, zemljišta na Braču, stan u Splitu i Sanaderova vila u Kozarčevoj ulici u Zagrebu. Vila još uvijek ima plombu, no tehnički to ne znači da ovršni postupak nije započeo.

Resorno ministarstvo u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom upravlja trajno oduzetim nekretninama i pokretninama.

Nakon procjene trajno oduzeta imovina ovlaštenog sudskog vještaka prodaje se preko javnog natječaja, javnim prikupljanjem ponuda. Istodobno, u obzir se uzimaju i potrebe državnih tijela, ustanova socijalne skrbi i ostalih korisnika državnog proračuna.

Slike u Sanaderovom vlasništvu

Za HRT je potvrđeno i da je pokrenuta ovrha nad vrijednim umjetničkim djelima u Sanaderovom vlasništvu. U predmetu Fimi media oduzeto je 12 umjetnina, od čega je slika Vlahe Bukovca procijenjena na preko 300.000 eura.

“Aukcijska kuća Kontura tih je 12 slika procijenila na vrijednost od oko 1.800.000 kuna pa do 2.4 milijuna kuna. Naravno da bi se tek prodajom mogla ustvrditi njihova prava tržišna vrijednost”, kazao je Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija.

Po svemu sudeći, do prodaje neće doći. Slike se nalaze u depou Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu te će uskoro biti dostupne svim građanima.

“Uvijek ide ono pitanje, prodati te slike pa onda da novac završi u državnom proračunu. Mi smo mišljenja da bi ovdje trebalo primijeniti jedan drugi pristup. Zapravo, dati muzejskom vijeću da sve dobro sagleda i da se te slike daruju jednom od hrvatskih muzeja, ali pritom vodeći računa da to ipak ne bude jedan od naših najznačajnijih muzeja”, kaže Poljičak.

Država bi Sanaderu trebala oduzeti preko 32 milijuna kuna

Pravomoćnim presudama država bi Sanaderu trebala oduzeti više od 32 milijuna kuna, piše HRT. Ukupna vrijednost Sanaderove imovine na početku postupka za Fimi mediju procjenjivala se na oko 36 milijuna kuna.

ŽDO i dalje provodi izvide u slučaju Ina-MOL zbog provjere imovine društva od kojeg je imovinska korist oduzeta, prenosi dnevnik.ba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Đoković se u Australiji slikao s hrvatskim svećenikom. Srbi: “Prizor koji ruši predrasude”

Dominik Livaković seli u Španjolsku!?