Hrvati slave Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

Hrvatska i Hrvati slave Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja, u sjećanje na vojno-redarstvenu akciju Oluja u kojoj je, prije 20 godina, oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija.

Nakon petogodišnje srpske okupacije, oslobađanje Knina izazvalo je oduševljenje diljem Hrvatske, budući da je taj grad bio središte i simbol srpske pobune, koja je počela u ljeto 1990. blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom je prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrba, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA.

Za Hrvatsku politički i gospodarski neodrživo stanje promijenila je Oluja, koja je počela u petak, 4. kolovoza, u pet sati ujutro.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Proslava obilježavanja današnjeg datuma započela je jučer u Zagrebu veličanstvenim vojnim mimohodom, a središnji dio svečanosti i ove godine će se održati u kraljevskom gradu Kninu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Predsjednik FBiH sastao se s rezidentnom koordinatoricom UN-a i rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu

Neven Laštro

Neven Laštro: U Zrinjskom je atmosfera odlična