Hrvati Lašvanske doline obilježili 26. godišnjicu strašnog zločina nad pripadnicima HVO-a i civilima u Buhinim kućama

0
62
Svetom misom i polaganjem vijenaca na spomen obilježju na groblju Topala obilježena je 26. godišnjica tragedije u Buhinim kućama. 

Svetu misu predvodio je viteški župnik fra Velimir Bavrka.

“Sveta misa je mjesto gdje se trebamo pribrati, ali i ići naprijed ponosno, sve obljetnice su mjesto naših susreta s našom prošlošću, branitelji su dali svoje živote i potomstvo za sve nas.” istaknuo je fra Velimir Bavrka u svojoj propovijedi.

Naglasio je i kako sve ožalošćene može utješiti samo križ, koji nam daje snagu i nadu u bolje sutra, te da istinu možemo tek svjedočiti i izgovarati kad dotaknemo patnju, bol i kad vidimo suzu u našem oku.

“Mi trebamo praštati i biti mirni dok se drugi muče sa svojom prošlošću i grijesima. Učimo se od Isusa i opraštajmo, nađimo svoj spokoj, nađimo mir u duši. Oni koji se zapute putem praštanja naći će svoj mir i snagu.”

Vijence su položili članovi braniteljskih udruga, politički dužnosnici, majke, djeca, braća , sestre poginulih.

Foto: Grad Busovača

Nakon svete mise i polaganja vijenaca u Motelu Bor održat će se orkugli stol o temi ovog nekažnjenog zločina.

Podsjećamo…

Na današnji dan, prije 26 godina… 9. siječnja 1994. godine elitne specijalne postrojbe Armije probile su crte obrane I bojne “Viteške brigade” HVO-a, upale u naselje te napravile pokolj nad svima koje su zatekli. (žene, djeca, starci, vojnici, civili..)

Ubijeno je 27 Hrvata, ranjeno 35, nestalo je 17 civila, a 13 žena odvedeno je u susjedno Sivrino Selo gdje su zatvorene u logor i mučene.

Taj 9. siječnja 1994. godine pripada jednim od najtežih dana u obrani već 316 dana opkoljenog i blokiranog Viteza i Lašvanske doline jer je upadom u Buhine Kuće presječena komunikacija odnosno žila kucavica, Vitez – Busovača. Krajnji cilj bošnjačke vojske bio je presjeći Lašvansku dolinu na dva dijela i slomiti ionako tešku obranu na tom području. Na sreću, to se nije dogodilo jer je HVO uspio sloboditi Buhine Kuće i Zavrtaljku i vratiti pod kontrolu prometnicu Vitez – Busovača.

Fotografije s oblježavanja 26. obljetnice stradanja:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.