Hrvati diljem svijeta iščekuju utakmicu s Kanadom

23.11.2022., stadion Al Bayt, Al Khor, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, skupina F, 1. kolo, Maroko - Hrvatska. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Od Madrida preko Cochabambe do Toronta tisuće Hrvata diljem svijeta pripremaju se za gledanje utakmice Hrvatske i Kanade na Svjetskom prvenstvu te očekuju pobjedu.

Pizzeria “Dos Amigos”, hrvatskih vlasnika, nalazi se u glavnom gradu Španjolske. Na njenom zidu su fotografije sportaša Luke Modrića, Dražena Petrovića, Ivana Balića, znanstvenika Ruđera Boškovića te priča o kravati.

Utakmica se igra u nedjelju u 17 sati po lokalnom vremenu. Oko 20 navijača Hrvatske već je potvrdilo dolazak, među njima i Daniel Erhardt.

S obzirom da se igra u to vrijeme očekujemo više posjetitelja nego za vrijeme prve utakmice, kažu ondje. U našoj maloj zajednici u Španjolskoj osjeća se uzbuđenje, kaže taj zaposlenik jedne banke za Hinu.

Još je uvijek živo sjećanje na odličan rezultat od prije četiri godine, no mlaki rezultat protiv Maroka prošle srijede potiče napetost.

Mislim da naši dečki mogu izboriti bolji rezultat, ističe Erhardt.

Tada će u Cochabambi, gradu u središnjoj Boliviji, biti 12 sati. Lokalna hrvatska zajednica prije nekoliko dana je pozvala na okupljanje.

Ove godine smo dobro pripremljeni. Imamo zastave i dresove, baš kao i prije četiri godine. Okuplja se čitava naša zajednica. Mi smo potomci Hrvata, ponosni i što smo Bolivijci, rekla je Ljubica Golac, dopredsjednica Hrvatske zajednice Cochabambe.

U Boliviji, srcu Južne Amerike, živi oko 10.000 Hrvata, podatak je Državnog središnjeg ureda za Hrvatske izvan Hrvatske. Godine 2018., kada je reprezentacija Hrvatska osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu, u Cochabambi se okupilo 300 članova hrvatske zajednice.

Ima nas svih uzrasta. Prva, druga, treća i četvrta generacija iseljenika. Većinom smo stari između 30 i 60 godina, te s brojnom djecom, objašnjava Golac.

Hrvati će se okupiti pa svi zajedno u koloni krenuti ulicama Cochabambe s istaknutim trobojnicama i crveno-bijelim kvadratićima.

Marinko Burić i njegova obitelj u kanadskom gradiću Haltonu Hillsu, pored Toronta, spremaju se za odlazak kod prijatelja na gledanje utakmice. Svi imaju “kockaste” dresove. Burić, rođen u Kanadi, vjeruje da će to biti glasno jutro jer će mnogi navijati za Hrvatsku premda je Kanada prvi put na Svjetskom prvenstvu nakon 36 godina.

Oduvijek sam bio bliži reprezentaciji Hrvatske, nego Kanade, rekao je Burić za kanadsku novinsku agenciju The Canadian Press.

Susan Katana Cork ističe da joj je bilo teško odlučiti se za jednu od te dvije momčadi, no na kraju je ipak izabrala Hrvatsku.

U sebi sam podijeljena jer sam Kanađanka, ali sam i Hrvatica zbog obiteljskog naslijeđa. Voljela bih vidjeti pobjedu Hrvatske unatoč činjenici što sam rođena i odrasla u Kanadi, kaze Susan.

Hrvatska je u prvom kolu odigrala 0-0 s Marokom dok je Kanada izgubila s 0-1 od Belgije.

Erica Zlomislić, direktorica Croatian Heritage Association, nada se da će u osminu finala proći obje reprezentacije.

Volim Kanadu ali se nadam pobjedi Hrvatske, kaže Zlomislić koja će utakmicu gledati s obitelji u svom domu u Torontu.

Zlomislić, Kanađanka hrvatskih korijena, kao novinarka je izvještavala iz ratom pogođene Hrvatske 1990-ih a ima i hrvatski dres sa Svjetskog prvenstva 1998. na kojem je reprezentacija osvojila brončanu medalju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Zoran Milanović stiže u posjetu Bosni i Hercegovini

U susret Novoj godini: Popularni pjevači nastupit će od Mostara do Splita i Osijeka