spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Hrvat postao predsjednik parlamenta u Čileu

Za predsjednika parlamenta Čilea izabran je Vlado Mirošević, koji je tako postao drugi visokopozicionirani dužnosnik hrvatskih korijena u toj južnoameričkoj zemlji.

Lijevo nastrojeni Gabriel Borić (36) od ožujka je predsjednik Čilea, države s 19,2 milijuna stanovnika.

Iznimno sam zahvalan na ovoj ogromnoj prilici i simpatijama koje sam primio. Nastavit ću raditi za republiku, za Čile i njene ljude, poručio je Mirošević (35) preko Instagrama.

Politolog Mirošević, otac dvoje djece iz lučkog grada Arice na sjeveru zemlje, član je Liberalne stranke Čilea koju je osnovao 2013. godine. Mjesec dana su trajali pregovori oko izbora predsjednika parlamenta, a Mirošević je dobio 77 glasova.

Njegov najbliži konkurent Miguel Angel Calisto, iz Kršćanske demokratske stranke, osvojio je 73 glasa.

Potrebno je razgovarati sa svim političkim strankama u parlamentu jer postoje teme oko kojih se moramo složiti, poput nacionalnog dogovora oko sigurnosti te borbe protiv organiziranog kriminala, izjavio je Mirošević nakon preuzimanja dužnosti, javlja Hina.

Usmjerit ću agendu prema svemu što ima veze sa sigurnosti, delikvencijom, pokretanjem gospodarstva, troškovima života te također s neurednom migracijskom situacijom, a koju imamo već nekoliko godina, dodao je.

Godine 2018. na Twitteru je bio napisao:

Unuk sam hrvatskih i libanonskih migranata. Kako bih mogao biti anti-imigrantski nastrojen? Osim toga, liberal sam, tada je napisao

U Čileu živi oko 200.000 Hrvata i njihovih potomaka, podatak je hrvatskog Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, prenosi Hina.

Među poznatijima je obitelj Lukšić, najbogatija u zemlji velikih socijalnih razlika. Lukšići su vlasnici rudnika bakra Antofagasta Minerals, banaka, punionica vode i medijskih kuća.

Čile je dugo bilježio visoke stope gospodarskog rasta ali je istodobno tinjalo nezadovoljstvo zbog izraženih socijalnih razlika, što je zadnjih godina dovelo do uličnih prosvjeda i promjene vlasti.

Borić je pobjedom na izborima krajem 2021. postao najviše lijevo usmjeren predsjednik te zemlje u gotovo pet desetljeća, a ujedno i najmlađi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti