spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Hrvat dolazi na čelo Razvojne banke FBiH, odlaze Selman i Mlaćo

U prilog informaciji kako će se uskoro zatražiti smjena Salke Selmana, idu i informacije iz SDA koje kažu da Kadrovska komisija stranke ozbiljno razmišlja o njegovoj smjeni.

HDZ BiH tražit će poziciju direktora Razvoje banke Federacije BiH, potvrđeno je za Dnevni list iz nekoliko izvora iz HDZ-a.

U srijedu je učinjen prvi korak ka ostvarenju ovoga cilja kada je Vlada FBiH u svojstvu Skupštine banke razriješila dužnosti cijeli stari Nadzorni odbor. Razrješenje je uslijedilo zbog smanjenog profita, negativnog izvješća Agencije za bankarstvo te brojnih primjedbi, potvrdio je federalni premijer Fadil Novalić.

SDA smjenjuje Selmana

Smijenjeni su predsjednik NO-a Aid Berbić te članovi Ružica Ćurković, Ivica Musić, Semir Fejzić, Amir Karalić, Ivica Knezović i Sejfo Ušanović. U novi NO, ispred SDA, imenovani su nekadašnji zamjenik ministra financija BiH Fuad Kasumović, bivši premijer FBiH Mustafa Mujezinović, bivši i prvi direktor Razvojne banke Asim Omanić, zatim Amir Avdić. Ispred HDZ-a BiH imenovani su Željko Karačić, savjetnik gradonačelnika Grada Mostara za financije, Anamarija Boban i Zvonko Landeka.

Nadzorni odbor, uključujući predsjednika, ima sedam članova. Članove Nadzornog odbora imenuje i razrješava Skupština, na prijedlog Federalnog ministarstva financija. Predsjednik i članovi Nadzornog odbora imenuju se istodobno, na razdoblje od pet godina i nadređeni su Upravi banke, piše Dnevni list.

Iako su iz Vlade kazali kako smjena NO-a ne mora značiti i smjenu Uprave do toga bi moglo vrlo lako doći.

Naime, već je poznato kako će novi predsjednik Nadzornog odbora Razvojne banke biti bivši federalni premijer Mustafa Mujezinović, a predsjedavajući Skupštine banke je trenutačni premijer Novalić. Shodno tomu HDZ će tražiti da se nakon dugogodišnje vladavine Bošnjaka napravi promjena i da se na čelo Razvojne banke stavi Hrvat.

U prilog informaciji kako će se uskoro zatražiti smjena Salke Selmana, idu i informacije iz SDA koje kažu da Kadrovska komisija stranke ozbiljno razmišlja o njegovoj smjeni. Smjena zamjenika direktora Bore Trlina kojeg je imenovala SDP-ova Vlada samo je pitanje dana.

Odlazi i Mlaćo

Dnevnik.ba, pak, podsjeća kako je savjetnik Selmanu u Razvojnoj banci Dževad Mlaćo, gospodar života i smrti u vrijeme dok je Bugojno bilo okupirano od Armije BiH. Mlaćo je veteran SDA i u prošlom je mandatu Vlade FBiH bio nagrađen pozicijom Selmanova savjetnika. Selman je, pak, u Razvojnu banku otišao nakon to je obalvjao niz dužnosti u županijskoj vlasti u središnjoj Bosni. Odlaskom Selmana, neminovno odlazi i Mlaćo.

Kapital Razvojne banke FBiH je u isključivom vlasništvu Federacije. Na kraju 2013. godine ukupni kapital Banke iznosio je 174,909.278,10 KM. Izvore sredstava za poslovanje Banke čine sredstva proračuna FBiH, sredstva ostvarena iz procesa privatizacije i sredstva kreditora međunarodnih financijskih institucija i fondova. Banka u ime Federacije upravlja i domaćim i stranim sredstvima koja su namijenjena za financiranje razvojnih projekata.

Razvojna banka upravlja sredstvima u iznosu od oko 400 milijuna KM. Financira gospodarstvo, poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam, daje dugoročne kredite za investicije, dugoročne i kratkoročne kredite za obrtni kapital, kredite za financiranje izvršenog izvoza…Do sada se uvijek vodila teška borba onih koji su u vlasti za čelno mjesto u Razvojnoj banci, a je li sada postignut dogovor između SDA i HDZ-a ostaje da se vidi.

Dnevnik.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM