Hodočasnici iz Fojnice: Vjera, tradicija i zavjeti se moraju čuvati i poštovati

0
743
Već u četvrtak ujutro cesti koja vodi ka Jajcu (Podmilačju), najvećem svetištu svetog Ive, mogle su se sresti grupice vjernika-hodočasnika koji su se pješice uputili ka ovom svetištu. Tradicija je duga, duga…, traje i trajat će, a hodočasnici su mladi i stari, žene i muškarci, čak i djeca.

Za hodočasnike iz Lašvanske i Lepeničke doline put vodi preko Vlašića a na Gostilju je, najčešće, prvi odmor, dok je prenoćište na otvorenom u naselju Dobretići. U subotu se pješačenje nastavlja ka Podmilačju da bi se u 18 sati prisustvovalo svetoj misi uočnici, za zagovor se molilo svetom Ivi. A nakon svete mise uočnice povratak kući ili još jedno noćenje da bi se u subotu prisustvovalo blagdanskoj svetoj misi.

Na putu ka Vitezu, Travniku, Vlašiću, Podmilačju mogli su se sresti stari i mladi, poznati i nepoznati, a svima je isti cilj, zavjet, molitva, čuvati i njegovati lijepu katoličku tradiciju. No, sasvim slučajno, u četvrtak ujutro u centru Busovači sreli smo, dobrog poznanika, Branka Stanića, aktualnog predsjednika Općinskog vijeća Fojnica koji “pod punom spremom”, držeći za ruku dvanaestogodišnjeg sina Ewalda, “grabi” ka svetištu u Podmilačju. Uz Stanića, na ovaj zahtjevan put uputilo se još nekoliko Fojničana: Dejan Stanić, Dario Grgić, Martin Knežević i Goran Miličević.

Branko je bio istaknuti sportaš, reprezentativac u taekwondou, izbornik reprezentacije BiH koja je u Izmiru 2005. nastupila na Mediteranskim igrama. No i dalje je, unatoč brojnim obvezama u Općinskom vijeću Fojnice vrlo aktivan i visoko pozicioniran u strukturama ovoga sporta u Fojnici, Srednjobosanskoj županiji i u BiH.

Večeras će odmarati u Mošunju kod dobrog domaćina i prijatelja svih putnika prolaznika – Stjepana Petrovića Pepeta. Ujutro nastavljaju sa svojim putom, a sutrašnje odredište su Dobretići gdje će prespavati na otvorenom. U subotu se pješačenje nastavlja ka Podmilačju gdje će hodočasnici iz Fojnice prisustvovati, ako Bog da, svetoj misi uočnici, moliti se svetom Ivi za svoju obitelj, za svoju Fojnicu, za svoj hrvatski narod, za našu Bosnu i Hercegovinu – iskreno, skrušeno s punom vjerom i nadanjima u zagovor svetog Ive, s vjerom u Boga.

No, vrijedi naglasiti, da je Branko ugledni građanin u Fojnici ali i u cijeloj Srednjobosanskoj županiji, u sportskom svijetu diljem BiH, te da je u proljeće 1993. godine napustio unosan posao u Austriji i došao braniti svoju rodnu grudu, boriti se za svoj hrvatski narod, za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.