spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Hoće li novi premijer u Središnjoj Bosni ponovno biti iz redova SDA?

Nakon što je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Srednjobosanskog kantona Asim Mekić najavio da će ova stranka u razgovorima oko implementacije izbornih rezultata tražiti pravo odabira ministra iz reda srpskog naroda, iz Županijskog odbora HDZ-a BiH kazali su kako SDA nema osnova za takav zahtjev.

Naime, Bojan Domić, tajnik ŽO HDZ-a BiH kazao je kako stranke HNS-a u koaliciju mogu ući jedino kao jednaki partner. “Stranke HNS-a imaju 11 mandata, jednako koliko i SDA. Kad uzmemo koalicijski potencijal, mislim da HDZ BiH u toj koaliciji ima i veći potencijal jer pitanje je tko bi stao uz HDZ, a tko uz SDA, kad bi išli u širenje koalicije.

Razumijem zahtjev SDA, ali treba postaviti pitanje koliko je on realan. Ako i dođe do neke promjene to sigurno neće biti zbog toga što je SDA osvojila 11 mandata”, ustvrdio je Domić.

Mekić je ranije danas izjavio kako je “premijer čovjek iz SDA i bit će, jer SDA ima 11 mandata”.

“Prirodno je da pozicija premijera pripadne najjačoj stranci. Ustav KSB kaže da Vladu čine po četiri ministra Hrvata i Bošnjaka i jedan iz reda ostalih. Bošnjaci će biti ministri iz SDA, hrvatska ministarska mjesta predložit će HDZ, a kad je u pitanju ministar iz reda srpskog naroda, dosad je to bilo da ga predlaže HDZ, a SDA daje suglasnost.

Ovaj put, pošto SDA ima 11 mandata, realno je da bude obrnuto, da mi predlažemo, a HDZ daje suglasnost. Bilo bi dobro da napravimo sporazum koji kaže da kad dođemo na Vladu ne bude problema za sve što je usuglašeno, a ako nešto nije usuglašeno da čovjek bude neutralan i da se ne stavlja ni na čiju stranu”, kazao je čelnik Kantonalnog odbora SDA Srednjobosanskog kantona.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM