Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

HNS u Vitezu okupio gospodarstvenike i dužnosnike: Međusobnim dijalogom do boljeg poslovnog okruženja

Pročitajte i ovo

KSB: Produžen rok za kupovinu zdravstvenih markica

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje obavještavaju građane da je Vlada SBK utvrdila novi rok za uplatu premija, odnosno markica...

Zoran Galić o ulasku državljana BiH u državu s osobnom iskaznicom

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić oglasio se povodom posljednjih informacija oko ulaska stanovitog broja državljana BiH u Bosnu...

NOVI TRAVNIK: Još jedna majka se javila: “I moje dijete prolazi zlostavljanje u istom razredu!”

Nakon što smo objavili ispovijest roditelja čija je 13-godišnja djevojčica zbog vršnjačkog nasilja izvršila samoubojstvo skokom s osmog kata...
Potreba da se gospodarski ambijent unaprijedi, bio je povod u Vitezu danas održanog okruglog stola na temu „Fiskalna politika u funkciji unaprjeđenje poslovnog okruženja“ u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora.

Cilj organiziranja drugog ovakvog po redu okruglog stola je nastavak potaknute rasprave vezane za unaprjeđenje poslovnog okruženja sa ciljem rasterećenja gospodarstva kroz provođenje mjera fiskalne politike.

Podrška političkih predstavnika

Pozivu organizatora odazvao se velik broj gospodarstvenika ali i dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora, nositelja izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina predvođenih predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Draganom Čovićem koji je pružio podršku skupu kazavši da je politika danas ponovno u Vitez došla slušati gospodarstvenike jer bez i njih i bez novih radnih mjesta sve političke borbe su uzalud.

Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, je pak na koncu okruglog stola kazala kako će se nazočni dužnosnici  pobrinuti da svi danas izneseni prijedlozi, odnosno primjedbe ne budu uzaludni nego da se na iste pokuša utjecati.

Pozitivni pomaci

Konferenciju je otvorila ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Milićević napravivši mali uvod te predstavivši aktualnu fiskalnu poziciju u Federaciji uz određene korisne podatke koji su između ostaloga i Ministarstvu posložili kao polazna točka za određene zakonske izmjene o kojima se danas raspravljalo. Između ostaloga, ministrica Milićević je istaknula trend rasta poslovnih prihoda te trend ostvarene dobiti. Evidentan je i rast broj društava koja su ostvarila dobit te povećana vrijednost ostvarene dobiti a vidan je i trend uvećanja imovine kojom se stvara nova vrijednost.

Prosječna plaća po prvi je put prešla iznos od 900 KM, kazala je ministrica te napomenula da je iznos prosječne plaće  stagnirao godinama dok  rast bilježi i prosječna mirovina.

Ministrica Milićević je pozvala gospodarstvenike da uzmu aktivnu ulogu u definiranju održivih zakonskih rješenja koje će pomoći razvoju gospodarstva ali i izbjeći ugrožavanje ostalih korisnika javnih fondova poput proračunskih korisnika, umirovljenika, korisnika socijalnih sredstva ali i prihode nižih razina vlasti.

„Pratimo situaciju u zemlji, situaciju u regiji, pokušavamo prepoznati probleme s kojima se suočavate jer su to i naši problemi“, kazala je Ministrica te nazočne upoznala i sa novim zakonskim rješenjima koji su trenutno u proceduri od kojih su najvažniji Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima, dok je Zakon o računovodstvu i reviziji  u završnoj fazi.

Konkretne mjere

Mirjana Vučić (šef ureda i pomoćnik ministrice financija) predstavila je nekoliko mjera koje je Ministarstvo sistematiziralo a koje bi u kratkom vremenskom razdoblju imale učinak na zahtjevan proces rasterećenja gospodarstva, smanjenja platnih naloga i naravno povećanje broja radnih mjesta a koji zahtijeva mnogo konstruktivne rasprave s više strana.

Prva od mjera jesu dva spomenuta ključna, reformska zakona koji bi trebali smanjiti  troškove rada, formalizirati neformalno i smanjenjem nameta otvoriti prostor za otvaranje novih radnih mjesta.

Druga mjera je uređenje oblasti neporeznih prihoda, evidencija parafiskalnih nameta koji stvaraju veliki teret gospodarstvenicima a plan je i unapređenje procesa dobivanja dozvole i registracija imovine kroz smanjenje broja procedura, potrebne dokumentacije i troškova odnosno što veće ulaganje u digitalizaciju.

Vidna je potreba za olakšanjem procesa registracije i gašenje gospodarskih subjekata te unapređenje financijskog poslovanja i pristupa financiranju poduzeća i poduzetnika.

Među mjerama je i unapređenje sustava kontrole, primjene zakona i sustav vladavine prava, odnosno jednak i ravnopravan inspekcijski nadzor za sve kao i jačanje institucija poput FIA-e i FIPA-e te njihova što učinkovitija međusobna suradnja.

Dijalog gospodarstva i politike

S obzirom kako je cilj svih ovih mjera pronaći balans između rasterećenja gospodarstva te stabilnosti javnih prihoda, najviše vremena ostavljeno je za raspravu odnosno komentare i prijedloge nazočnih gospodarstvenika Središnje Bosne.

Deklariranje proizvoda, isticanje cijena, doprinosi na bruto plaću, nekvalificirana radna snaga, školovanje kadra – ukidanja tehničkih škola, način ophođenja države prema proizvodnim tvrtkama, problematika izvoza, visina osobnih dohodaka u realnom sektoru, reforma javne uprave, samo su neke od otvorenih tema i prijedloga koje su nazočni iznijeli.

Bilo je i suprotnih mišljenja glede predstavljenih zakonskih rješenja ali međusobno upućenih poruka od strane gospodarstvenika poput one da se o povećanju plaće treba prestati pričati i jednostavno to učiniti.

Domaćin okruglog stola koji je moderirao prof. Zdenko Klepić bio je načelnik Viteza Tomislav Bošnjak-Matić a koji je organiziran u suradnji s predstavnicima Federalnog ministarstva financija, Sveučilištem u Mostaru, Odjelom za financije i Odjelom za gospodarstvo Glavnog vijeća HNS-a i Udrugom poslodavaca Vitez.

Kako je na kraju poručila ministrica Miličević, “svi znamo što su problemi, no idemo pronaći balans, održavati dijalog sa gospodarstvenicima podržavati niže razine vlasti u kontinuiranoj provedbi reformskih procesa“.

Ured za informiranje HNS

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Radovi na vodovodu „Kula“ privode se kraju

Oko 25 domaćinstava u mjestu Kula udaljenom samo nekoliko stotina metara od centra Busovače desetljećima je bilo bez pitke...

 Lijep gest tvrtke iz Busovače!

Tvrtka F&Ž - Runkel posluje 15 godina ,a bavi se međunarodnim transportom i skladištenjem roba, te uslugama nasipa i iskopa terena. Sjedište je u...

Medvjedica pronađena u Kreševu prebačena u Veterinarsku stanicu, u tijeku pregled

Medvjedica koju su u subotu ujutro pronašli lovci u kamenolomu u mjestu Kreševo prebačena je u Veterinarsku stanicu u Sarajevu.  S njom su čitavu noć...

VIDEO: Gradi se biciklistička staza kroz središnju Bosnu duga više od 100 km

Staza je duga više od 100 kilometara i donijeti će brojne pozitivne promjene u životu ljudi na ovome području, a vjerojatno će privući i...

VIDEO: Ispiranje zlata u Bosni sve unosniji posao

Ispiranje zlata u Bosni postaje sve unosniji posao. Sve više mladih ali i starijih ljudi, hobista i nezaposlenih traže zlato u rijekama Lašvi, Vrbasu,...
- Marketing -

Pročitajte i ovo