Utorak, 13 travnja, 2021

Hercegovina izrodila još jednog biskupa: Novi pastir u Zaljevu svetaca

Pročitajte i ovo

Pregovori Vlade Federacije i predstavnika umirovljenika u FBiH doživjeli neuspjeh

Pregovori Vlade Federacije i predstavnika umirovljenika u FBiH doživjeli su neuspjeh, a rezultat toga je da je oko 400.000...

HKD Napredak za akademsku 2020./21. godinu osigurao više od 110.000,00 KM za 91 stipendiju i potporu

Pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u subotu, 10. travnja u Napretkovom domu u...

Vlada FBiH kritizirala svjetske sile zbog malog broja donacija za BiH

Vlada FBiH na današnjoj press konferenciji žestoko je kritizirala svjetske sile. Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić poručio je da...
Na svečanom misnom slavlju u mostarskoj prvostolnici za biskupa u Kotoru pod geslom ‘Bog je ljubav’ zaređen je mons. Ivan Štironja. Top prigodom pročitana je odluka i pozdrav pape Franje na latinskom I hrvatskom jeziku.

“Dok upravljamo sveopćom Crkvom očinskom ljubavlju svraćamo misao na duhovne potrebe Kotorske biskupijske zajednice koja je sada ostala bez nadzornika poslije odreknuća prethodnoga biskupa časnog brata Ilije Janjića i očekuje novoga pastira.

Na tebe smo dakle ljubljeni sine mislili, koji potaknut revnošću navještanja katoličke vjere, te osobito posvećen misionarskom i pastoralnom radu, urešen čvrstom vjerom i ljudskim vrlinama možeš dati snažan doprinos službama posvećivanja, naučavanja i upravljanja u Crkvi. Čuvši dakle savjete Državnog Tajništva i Kongregacije za biskupe puninom naše apostolske vlasti imenujemo tebe biskupom u Kotoru, sa svim udijeljenim pravima i danim odgovarajućim obvezama”, kaže se, između ostalog, u pismu pape Franje. 

Glavni zareditelj, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u prigodnoj propovijedi kazao je da don Ivana Štironju Uskrsli Gospodin izabra kao pastira u Zaljevu svetaca.

“Gospodin koji poznaje srca ljudi prepoznao je u tvome dosadašnjem svećeničkom služenju vjernost, pa ti sada povjerava još veće zadaće da mu i u tome budeš vjeran. S iskustvom različitih službi u Mostarskoj biskupiji, kao i misionara u Americi i Africi uvjereni smo da ćeš biti dobar misionar i evangelizator u Kotorskoj biskupiji, danas maloj ali tako bogatoj duhovnim naslijeđem”, kazao je, između ostaloga nadbiskup Barišić.

Don Ivan je rođen 10. svibnja 1960. u Pješivcu, tadašnja župa Prenj, danas Aladinići, u obitelji od desetero djece. Otac Stojan i majka Anica, rođena Bošković, rodili su i odgojili tri sina i sedam kćeriju.

- Advertisement -

Ivan je osnovnu školu polazio na Pileti, u Crnićima (1967.-1975.), gimnaziju u Dubrovačkom sjemeništu kod isusovaca (1975.-1979.), vojnu je obvezu služio na Visu i u Šibeniku (1979.-80.), a bogoslovni studij pohađao na Visokoj filozofsko-teološkoj školi u Sarajevu (1980.-1986.).

Za svećenika Trebinjske biskupije zaredio ga je biskup Pavao Žanić u mostarskoj katedrali 29. lipnja 1986.
Službovao je kao župni vikar u Dračevu (1986.-1987.).

Već kao mladomisnik don Ivan se javio u misije i pripremao pola godina u Londonu učeći engleski jezik (1988.). Misijsku je djelatnost obavljao u župi Kaning’ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji (1988.-1992.). Biskup ga je Žanić pozvao iz misija i poslao u hrvatsku župu u Oakville, biskupija Hamilton u Kanadi, gdje je djelovao tri godine (1993.-1996.). Uz redoviti pastoralni i liturgijski život u župi, uređivao je župni bilten i svakoga tjedna prenosio nedjeljnu poruku na torontskom radiju hrvatskim vjernicima Ontarija.

Žanićev nasljednik biskup Ratko Perić poslao ga je na studij liturgije u Padovu, gdje je na „Istituto di liturgia pastorale” pohađao dvije godinu liturgijske predmete i položio potrebne ispite. Biskup ga je pozvao u Mostar za župnika katedrale (1998.-2002.), a odatle na Biskupski ordinarijat za pastoralnoga vikara hercegovačkih biskupija (2002.-2011.)
U „Crkvi na kamenu“ vodio je iz mjeseca u mjesec liturgijsko-pastoralnu rubriku (1998.-2006.), a posljednje četiri godine misijsku rubriku po nazivom „Za evangelizaciju naroda“ (2007. do danas). Biskup ga je imenovao dijecezanskim ravnateljem misijskih djela u prosincu 1999. godine. Pokazao se odgovornim promicateljem raznih inicijativa u korist općih misija i posebno hrvatskih misionara. Piše u „Radosnoj vijesti“, glasilu Papinskih misijskih djela za područja Biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Član je raznih tijela pri BK BiH. U Biskupijama je, osim spomenutih službi, član Prezbiterskoga vijeća, Konzultorskoga zbora, Nadzornoga vijeća Biskupijskoga caritasa, povjerenik za duhovna zvanja. Služi se, osim hrvatskoga, također engleskim, talijanskim i afričkim kisvaili jezikom.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Krizni stožer FBiH dao preporuku da policijski sat ipak ostane od 21 sat

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je na današnjem sastanku donio preporuku za Vladu Federacije BiH da ne skraćuje razdoblje...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo