Subota, 26 studenoga, 2022

GSS-ovci iz Busovače sudjelovali na tečaju potrage i spašavanja u Vitezu

Pročitajte i ovo

Gorska Služba Spašavanja Vitez bila je domaćin trodnevnog SAR tečaja (tečaj potrage i spašavanja) za pripadnike Saveza gorskih službi spašavanja u BiH. Sudjelovali su i pripadnici GSS-a Busovača odnosno PD “TIM” Busovača.

Proteklog vikenda u Vitezu je održan trodnevni tečaj o potragama za nestalim osobama Search and Rescue koji su održali GSSuBiH na čelu sa voditeljem tečaja Brunom Grgićem. Instruktorski tim, koji je činilo pet predavača iz različitih oblasti spašavanja i traganja za nestalim, su polaznicima tečaja izložili teorijsko znanje o potragama i omogućili praktičnu primjenu stečenog znanja.

Trodnevnu obuku pohađalo je 20 polaznika iz GSS Viteza, GSS Široki Brijeg, HGSS Čapljina, GSS Ljubuški, HGSS Čitluk i GSS Busovača, a polaznici tečaja su bili smješteni u planinarskom domu u mjestu Zaselje.

U petak u poslijepodnevnim satima počela je obuka o orijentaciji te su polaznici tečaja naučili koristiti kartu, izračunati udaljenost na karti između dva mjesta i odrediti koordinatu prema zadanoj koordinati.

Drugog dana tema tečaja je bila bazirana na potragama i tokovima potražne akcije. Predavanje je bilo sastavljeno od niza segmenata u kojem se naučila razlika između tragova i dokaza u potrazi, o taktikama traganja prema suvremenoj teoriji potrage, tokovima planiranja potrage, elementima orijentacije prema tragovima, o pojmovima briefinga i debriefinga kao bitnih segmenata potrage, zatim predavanje o osnovama digitalne kartografije, te osnovni kurs o korištenju GPS uređaja i praktični dio primjene znanja o principima rada GPS-a.

Posljednji dan obuke bio je rezerviran za praktičnu primjenu stečenog znanja, analizu tečaja i podjelu uvjerenja o uspješno završenom osnovnom tečaju traganja za nestalim osobama.

Uprava GSS Vitez ovom se prilikom zahvaljuje voditelju i instruktorima tečaja, svojim članovima/icama i svim kolegama/icama koji su pristustovali na tečaju, uz nadu da su opravdali svoje domaćinstvo.

“Zatim, posebne zasluge idu našim sponzorima bez kojih ne bi mogli održati tečaj, a to su: Komp-ing d.o.o. Vitez, Frizerland, Ferro-Pack, Sarajevski kiseljak, HPD Vitez i načelniku Borisu Marijanoviću”, ističu iz GSS-a Vitez.

rbt

rbt

rbt

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Foto: Lakša prometna nezgoda na Brnjacima

Danas oko 16:20 sati na Brnjacima (općina Kiseljak) dogodila se lakša prometna nezgoda u kojoj su sudjelovala dva vozila. Čitatelji...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo