Grlić Radman: Većina članica EU podržava stajalište Hrvatske po pitanju BiH

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak da među državama članicama EU-a prevladava stajalište da je nužno promijeniti Izborni zakon u BiH da bi se održali izbori u listopadu, a da su samo dvije članice za to da se održe bez obzira na ishod pregovora o izbornoj reformi.

Većina zemalja je podržala naše stajalište, a to je da je prije izbora potrebno promijeniti Izborni zakon kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i ostalih, rekao je Grlić Radman nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova na kojem je jedna od tema bilo stanje u Bosni i Hercegovini.

Na upit je li ijedna zemlja rekla da se izbori trebaju održati bez obzira na ishod pregovora o promjeni Izbornog zakona i o ograničenim ustavnim promjenama, Grlić Radman je rekao da su dvije zemlje zauzele takvo stajalište, ali ih nije imenovao.

Bile su dvije zemlje koje su to rekle, a ja sam na to odgovorio da se izbori ne mogu održati samo zbog kalendara. Rekao sam da će BiH ući u još veću političku destabilizaciju, kaos i situaciju koja neće pridonijeti boljitku zemlje ako se izbori održe po sadašnjem sustavu, rekao je Grlić Radman, prenosi Hina.

Hrvatska i hrvatske stranke u BiH protive se stajalištu koje je prvo iznio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt da se izbori trebaju održati kako je i predviđeno u listopadu ove godine bez obzira na ishod pregovora o promjenama Izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

22. 02. 2022. je, jeste primjetili nešto neobično?

Optička iluzija zbunila društvene mreže