Srijeda, 23 lipnja, 2021

Grlić Radman naglasio nužnost rješavanja najvažnijih pitanja u BiH

Pročitajte i ovo

Planinarsko društvo TIM sudjelovalo na Danima Vranice

Kao i prethodnih godina tako i ove godine PD TIM Busovača sudjelovao je na danima Vranice. Krenuli su iz Busovače,...

Leonardo DiCaprio pisao Vladi FBiH i Domu naroda Parlamenta FBiH

Maida Bilal iz Bosne i Hercegovine je dobitnica Goldman nagrade za zaštitu okoliša, zbog angažmana u radu s grupom...

BUSOVAČA: Izgubljena mačka Simba

Jučer je na području naše općine (oko džamije u centru) nestala mačka koja se odziva na ime Simba. Na...
Bajram Šerif Mubarek Olsun žele vam:
Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak na videokonferenciji ministara vanjskih poslova država sudionica Berlinskog procesa gdje je ponovio potporu Hrvatske zemljama zapadnog Balkana na njihovom europskom putu te se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu, istaknuvši njezinu stabilnost kao interes Republike Hrvatske, a ujedno i cijele Europske unije.

Naglasio je nužnost rješavanja najvažnijih pitanja u BiH, poput reforme izbornog zakona te priliku da se to provede ove godine, priopćilo je na svojim internetskim stranicama Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

“Berlinski proces je do sada rezultirao mnogim opipljivim postignućima. Prvenstveno je ponovio predanost Europske unije procesu proširenja, stvorio je pozitivan zamah za konkretnu regionalnu suradnju te pomogao jačanju veza, kako između šest zemalja regije zapadnog Balkana, tako i između tih zemalja i EU-a”, rekao je ministar Grlić Radman.

Dodao je kako je područje zapadnog Balkana ozbiljno pogođeno pandemijom covida-19, ali i da je na prošlogodišnjem sastanku na vrhu Berlinskog procesa u Sofiji stvoren okvir za oporavak.

“U kriznim vremenima moramo pokazati solidarnost s onima kojima je potrebna pomoć. Hrvatska je među prvim državama članicama EU-a koja provodi Mehanizam dijeljenja cjepiva, putem kojeg smo u procesu upućivanja cjepiva Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji”, istaknuo je hrvatski ministar.

Pozvao je države koje još nisu priznale Kosovo da to učine zbog, kako kaže, pozitivnog učinka koji bi priznanje imalo na sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe.

- Advertisement -

Također je izrazio nadu da će se bez odgode postići konsenzus o pregovaračkim okvirima za Albaniju i Sjevernu Makedoniju te da će se slijedom toga u što skorije vrijeme organizirati Međuvladine konferencije s obje zemlje, kao i da će se s Crnom Gorom i Srbijom održati Međuvladine konferencije u kontekstu nove metodologije pregovora.

Na raspravi su sudjelovali i predstavnici institucija Europske unije, Vijeća za regionalnu suradnju te Regionalnog ureda za suradnju mladih i civilnog društva. Berlinskom procesu u 2021. godini domaćin je Njemačka.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

FOTO: Busovljaci vatreno proslavili ubjedljivu pobjedu Hrvatske protiv Škotske

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u osminu finala EURA kao drugoplasirana momčad skupine D zahvaljujući 3-1 (1-1) pobjedi protiv...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo