Četvrtak, 1 prosinca, 2022

Gradi se brza cesta Lašva – Nević bolje, radove obišao premijer FBiH Fadil Novalić

Pročitajte i ovo

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obišao je danas gradilište dionice brze ceste Nević Polje – Vitez, povodom početka glavnih radova na izgradnji te trase dužine oko 4,9 kilometara.

Riječ je o dijelu brze ceste Lašva – Travnik – Jajce. Ovim se pokreće gradnja brzih cesta u FBiH. Za izgradnju dionice od petlje Nević Polje do petlje Vitez (izlaz iz Poslovne zone), namjenskim sredstvima iz Proračuna Federacije BiH izdvojeno je 74,9 milijuna KM sa PDV-om. Rok za završetak radova je 20 mjeseci.

Inače, ovo je peti LOT buduće brze ceste Lašva – Nević Polje u ukupnoj dužini od 24,3 kilometra, koja je Odlukom Vlade FBiH proglašena cestom od javnog interesa. Ostala četiri LOT-a čine dionice Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu – petlja Vitez izlaz iz Poslovne zone).

Za eksproprijaciju na prvom, drugom, trećem i petom LOT-u zaduženo je JP Autoceste FBiH, a na četvrtom JP Ceste FBiH. Novalić je izjavio da je vrlo zadovoljan što je pet godina nakon što je osiguran novac konačno započet projekt koji će rasteretiti najprometnije čvorište u BiH kojim prođe 18.000 vozila dnevno.

– Ovo je brza cesta od Lašve prema Travniku koja će biti nastavljena prema Jajcu i predstavlja prvo izlaženje iz Koridora 5C koji prolazi dolinom Bosne i Neretve – rekao je Novalić. Dodao je da će Vlada FBiH ubuduće poboljšavati putnu infrastrukturu u regijama poput središnje Bosne, Krajine, zapadne Hercegovine i tuzlanske regije.

– Pritisak stanovništva koje živi izvan zone Koridora 5C je bio vrlo veliki i mi se odazivamo na to i počinjemo graditi periferne brze ceste – naveo je Novalić.

Šef Projekta iz JP Autoceste FBiH Edin Honić precizirao je da je na toj dionici planirana izgradnja četiri mosta i jednog vijadukta, te izmještanje korita rijeke Lašve, što dionicu čini vrlo zahtjevnom. Tomislav Ivanković, voditelj radova kod izvođača tvrtke Hering objasnio je da je s organizacijske strane riječ o vrlo kompliciranoj dionici ne kojoj će biti sedam objekata, uključuje različite vrste temeljenja, kao i izmiješajte korita rijeke u dužini od pet kilometara. Krajem travnja ove godine JP Autoceste FBiH i građevinska tvrtka Hering iz Širokog Brijega, koja je izvođač radova, potpisali su ugovor kojim je omogućen početak izgradnje brze ceste Lašva – Nević Polje.

Nakon toga su radnici Heringa završili pripremne radove, koji su obuhvatili preventivna arheološka istraživanja, dodatna istražna bušenja, čišćenje terena, uklanjanje objekata, sječu šume, izmještanje instalacija i izradu pristupnih puteva, čime su stvoreni uvjeti za početak glavnih radova. U konačnici, brza cesta Lašva – Travnik – Jajce će značajno skratiti vrijeme putovanja, te poboljšati sigurnost sudionika u prometu, jer se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u BiH.

JP Autoceste FBiH planiraju u nastavku izgradnje brze ceste povezati zapadni dio BiH, odnosno Bihać, Cazin i Veliku Kladušu preko Ključa i Jajca, sa središnjim dijelom na Koridoru Vc i dalje sa istočnim dijelom zemlje.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Ivana Knoll ne mari za katarska pravila

Najzgodnija navijačica na Svjetskom prvenstvu u Kataru odlučila je promijeniti pravila odijevanja pa se tako u jednodijelnom kupaćem kostimu...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo