Gospodarstvo u Kaknju cvjeta i donosi milijunska ulaganja

Kakanj, gradić u srednjoj Bosni, u povijesti poznat kao industrijski i rudarski grad, posljednjih godina doživljava svoj gospodarski procvat. Nekad zaboravljene parcele danas postaju gospodarske zone, na kojima domaće i strane tvrtke grade svoje poslovne zgrade i pogone.

Nakon 10-ak godina rada van granica BiH, tvrtka Elektrovar odlučila je investirati u pogone u našoj zemlji. Radi se o početnoj investiciji od milijun maraka, koja će pored 180 trenutno zaposlenih, omogućiti još novih radnih mjesta.

Na nekoliko metara udaljenosti, grade se i pogoni za reciklažu opasnog otpada i proizvodnju alternativnih goriva. Tvrtka Delta petrol u ove pogone ulaže više od dva milijuna maraka, zahvaljujući općini Kakanj koja je znala prepoznati njihovu investiciju.

Kakanj je u posljednje tri godine uradio upravo suprotno – otkočili su investicije. Oko 100 milijuna KM slilo se u ovu općinu. Načelnik otkriva dio recepta za privlačenje ulagača.

“Oslobodili smo investitore građevinskih renti, oslobodili uređenja građevinskog zemljišta, mi plaćamo njihovu registraciju firme u Kaknju. Mi smo ih oslobodili pet godina plaćanja komunalnih naknada. Naša administracija posreduje kod izdavanja dozvola u našoj vrlo kompliciranoj administrativnoj proceduri”, pojasnio je Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj, prenosi N1.

I u tvrtki “Delibašić poliuretani” koja se bavi proizvodnjom madraca, tvrde da bez razumijevanja lokalne administracije uspjeh ne bi bio moguć.

Zadovoljni investitori – ali i građani Kaknja, zbog prilike da u svom gradu zarađuju kruh.

A upošljavanja će biti još i više. Općinski vrh već je ugovorio i nove investicije, mesne industrije Bajra u iznosu od 50 milijuna, te zagrebačke Agroproteinke koja će uložiti oko 20 milijuna maraka.

Od Kaknja bi mogli početi “prepisivati” i veći gradovi. Jer recept za uspjeh, već je napisan.

N1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Avaz Tower

Zbog prijetnji redakciji “Dnevnog avaza” uhićen 21-godišnjak iz Travnika

Župna crkva sv. Ante Padovanskog u Busovači

Župa Busovača – Župne obavijesti – Broj 482 – 25. listopad 2015.